Ναυτιλία

Παππάς-Παληός: Οι καλοί οι καπετάνιοι στη φουρτούνα φαίνονται

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Πώς οι δύο Έλληνες εφοπλιστές οδηγούν τις εταιρείες τους σε κέρδη εν μέσω δύσκολων συνθηκών

Μπορεί να ναυλαγορά ξηρού φορτίου να περνάει τα πάνδεινα έχοντας πληγεί από ένα τοξικό κοκτέιλ, ήτοι κρίση λόγω πανδημίας και υπερπροσφοράw χωρητικότητας, όμως μέσα σε αυτόν τον κακό χαμό υπάρχουν Έλληνες εφοπλιστές που συνεχίζουν να κρατάνε σταθερά το τιμόνι των εταιρειών που διαχειρίζονται. Πρόκειται για τους Πέτρο Παππά και Συμεών Παληό.

Ο Πέτρος Παππάς, επικεφαλής της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά Star Bulk που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία με πλοία ξηρού φορτίου, 122 συνολικά, την οδήγησε το α΄ τρίμηνο του 2020 από ζημιές 5,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε καθαρά κέρδη 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πέτυχε συμφέρουσες συμφωνίες με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η μετοχή της έχει πραγματοποιήσει άνοδο 15,06% ενώ η κεφαλαιοποίησή της φθάνει τα 597,54 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από 143 πλοία, χωρητικότητας 15,4 εκατομμυρίων τόνων dw. Εκτός από τα 122 φορτηγά πλοία έχει 19 δεξαμενόπλοια product και δύο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Ο Συμέων Παληός με την εισηγμένη Diana Shipping είδε τη μετοχή της να έχει συνεχή άνοδο ενώ πετυχαίνει καλές-επικερδείς χρονοναυλώσεις των πλοίων της. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της ανέβηκε από τα 1,4 δολάρια στα 1,86.

Τον περασμένο χρόνο ο Συμεών Παληός αποφάσισε να ορίσει τη διάδοχη κατάσταση. ‘Εχοντας δύο κόρες, τη Σεμίραμις και την Αλίκη, κινήθηκε έξυπνα και ακριβοδίκαια. Με ανακοίνωσή του στο αμερικανικό χρηματιστήρια γνωστοποίησε ότι η Σεμίραμις αναλαμβάνει αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος στην εισηγμένη Diana Shipping Inc η οποία διαθέτει στόλο από 41 φορτηγά πλοία. Και το έκανε σε μία περίοδο κατά την οποία η Diana επέστρεψε στην κερδοφορία μετά από σχεδόν πέντε χρόνια.

Στη δεύτερη εταιρεία του Ομίλου την Performance Shipping Inc πρώην Diana Containership έως το περασμένο καλοκαίρι, θέση του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου αναλαμβάνει ο γαμπρός του Συμεών Παληού, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, σύζυγος της άλλης κόρης του, της Αλίκης. Στέλεχος με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση, εργάζεται στην εταιρεία ως Οικονομικός Διευθυντής και αναβαθμίστηκε.

Απόρρητο Απόρρητο