Η εφαρμογή του συστήματος εισόδου-εξόδου (EES) της ΕΕ έπειτα από το Brexit θα καθυστερήσει για άλλη μια φορά.

Αυτό σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ που εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν θα γλιτώσουν για λίγο ακόμη το αναμενόμενο χάος των νέων συνοριακών ελέγχων. Σημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ελέγξουν οι χώρες αν οι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ έχουν υπερβεί το όριο των 90 ημερών που ισχύει σήμερα.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2022. Στη συνέχεια η έναρξη μετατέθηκε για τον Μάιο του 2023. Τώρα, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά το τέλος του 2023.

Το σύστημα εισόδου-εξόδου είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καταχώρισης για τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων χωρών εκτός ΕΕ που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην ΕΕ.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να σαρώνουν τα διαβατήριά τους ή άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα σε ένα περίπτερο αυτοεξυπηρέτησης κάθε φορά που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Δεν θα ισχύει για τους νόμιμους κατοίκους ή όσους διαθέτουν βίζα μακράς διαμονής.

Αυτό δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά τις θεωρήσεις ή τα έγγραφα που απαιτούνται για τα ταξίδια ή τα δικαιώματα των ταξιδιωτών, αλλά αλλάζει τον τρόπο αστυνόμευσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και του χώρου Σένγκεν.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια αναβάθμιση της ασφάλειας, αντικαθιστώντας το σημερινό σύστημα που βασίζεται σε συνοριοφύλακες με σφραγίδες με ένα ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου/εξόδου που θα καταγράφει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως το καθεστώς μετανάστευσης.

Δεν ισχύει αν ταξιδεύετε μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για παράδειγμα, αλλά θα ισχύει αν εισέρχεστε σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ ή της ζώνης Σένγκεν από χώρα εκτός ΕΕ, π.χ. αν διασχίζετε από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Γαλλία μέσω της Μάγχης Runnel ή αν πετάτε στη Γερμανία από τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για υπηκόους τρίτων χωρών που εισέρχονται στην ΕΕ ως επισκέπτες και όχι ως κάτοικοι. Το σύστημα σαρώνει το διαβατήριό και λέει πόσο καιρό μπορεί κάποιος να μείνει στη χώρα.

Για τους επισκέπτες της ΕΕ το αυστηροποιεί την εφαρμογή του κανόνα των 90 ημερών. Όποιος επιχειρεί να παρατείνει την παραμονή του θα εντοπίζεται αμέσως. Επίσης αυξάνεται η ασφάλεια στα σύνορα.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης, στρατηγική και Ιερώνυμος, ο stealth μπίζνεσμαν που έκοψαν οι τράπεζες, το PR boy και ο Μυστακίδης

Βίλα Μεταξά: Ξανά στο σφυρί με 12 εκατ. ευρώ το εμβληματικό ακίνητο του Σουνίου (pics)

Lambrook School: Αυτό είναι το θρυλικό σχολείο “κλειστό club” όπου φοιτά το αύριο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας