Με στατιστικά στοιχεία που προκαλούν συγκίνηση αλλά και προβληματισμό, τιμήθηκε φέτος η Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών, στις 11 Μαΐου. Παρά την αύξηση της ναυαγοσωστικής κάλυψης που φτάνει πλέον στο 93%, οι αριθμοί δείχνουν ότι οι περισσότεροι θανάσιμοι πνιγμοί συμβαίνουν εκτός ωραρίου ναυαγοσωστών ή σε μη εποπτευόμενες παραλίες. Από τους 388 καταγεγραμμένους πνιγμούς του 2024, μόλις 111 έγιναν εντός ωραρίου και σε παραλίες με ναυαγοσώστη, ενώ οι υπόλοιποι σημειώθηκαν εκτός επιτήρησης ή ωραρίου.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι το 83% των θυμάτων ήταν άνω των 60 ετών, με το 64% εξ αυτών να είναι Έλληνες και όχι τουρίστες, όπως συχνά εσφαλμένα θεωρείται.
Από την άλλη πλευρά, η λειτουργία του ψηφιακού πληροφοριακού συστήματος του Safe Water Sports, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, προσφέρει μια αισιόδοξη προοπτική: μέσα στο 2024, 3.304 διασώσεις πραγματοποιήθηκαν από πιστοποιημένους ναυαγοσώστες, χάρη στη χρήση σύγχρονων μέσων, όπως jet ski, απινιδωτές, και τη νέα εφαρμογή Life at Rescue, που βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο.
Περισσότερες από 3.800 παραλίες έχουν πλέον καταγραφεί στο ψηφιακό μητρώο, με πληροφορίες για την τοποθεσία, τις ναυαγοσωστικές καλύψεις, τα θαλάσσια μέσα αναψυχής και το ιστορικό ελέγχων. Περισσότεροι από 15.000 ψηφιακοί έλεγχοι διενεργήθηκαν το 2024 από το Λιμενικό, εκ των οποίων οι 5.000 με tablets, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων.
Κικίλιας: Να υπάρχει ναυαγοσωστική παρουσία σε περισσότερες παραλίες
«Θα είμαι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που γίνεται για να σωθούν ανθρώπινες ζωές», ανέφερε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενίσχυσης της ναυαγοσωστικής παρουσίας σε περισσότερες παραλίες, αλλά και στη σημασία της εκπαίδευσης των παιδιών στα σχολεία, εκεί όπου, όπως είπε, «διαμορφώνεται η κουλτούρα της ασφάλειας και της πρόληψης».
Αναφερόμενος στον Πρόεδρο του Safe Water Sports, Παναγιώτη Πασχαλάκη, ο Υπουργός έκανε λόγο για «πράξη ανιδιοτέλειας» και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει νομοθετικά και οργανωτικά τις δράσεις που προωθούν την ενημέρωση των πολιτών και τη μείωση των πνιγμών.
Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Τρύφων Κοντιζάς, επεσήμανε ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα αποτελεί «αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» του Σώματος. Μέσω της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, συνεχίζονται δράσεις ενημέρωσης με εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, καθώς και το πρόγραμμα «ΠΡΟΣΕΧΩ – ΜΑΘΑΙΝΩ – ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» στα σχολεία.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής, Μάριος Μυρωνάκης, έθεσε ζήτημα καθυστερήσεων στους διορισμούς ναυαγοσωστών, καταγγέλλοντας πως αρκετοί δήμοι καθυστερούν τις προβλεπόμενες προσλήψεις ακόμα και μέσα στον Μάιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η τοποθέτηση εξοπλισμού και προσωπικού στις παραλίες.
Παρά τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών, το φετινό ρεπορτάζ του Παρατηρητηρίου αναδεικνύει με σαφήνεια ότι η μάχη για την πρόληψη πνιγμών δεν έχει ακόμα κερδηθεί. Ηλικιωμένοι πολίτες, μη εποπτευόμενες παραλίες και καθυστερημένες γραφειοκρατικές διαδικασίες εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδια.
Η προσπάθεια του Υπουργείου, του Λιμενικού και της Κοινωνίας των Πολιτών δείχνει να έχει θετικά αποτελέσματα, όμως όπως είπε ο Υπουργός, «αυτό πρέπει να το ενδυναμώνουμε, να το υποστηρίζουμε και να το εκσυγχρονίζουμε», χρόνο με τον χρόνο, παραλία με την παραλία.
Διαβάστε ακόμη
Πιερρακάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης 10 χρόνια νωρίτερα
ΗΠΑ-Κίνα: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία της Γενεύης που αλλάζει τα δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα