Επικεφαλής της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας παρέμεινε και το 2021 η ελληνόκτητη ναυτιλία με 17% με το μπρα ντε φερ απέναντι στους Κινέζους να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τα κινεζικών συμφερόντων πλοία αντιπροσωπεύουν το 15% και ακολουθούν οι Ιάπωνες με 12%

Τα στατιστικά προκύπτουν από την έκτασης 68 σελίδων έκθεση “IUMI 2021” της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Ασφαλίσεων – IUMI. Τα στοιχεία είναι ενημερωμένα μέχρι και τον Αύγουστο του 2021. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια η Κίνα θα αμφισβητήσει έντονα τα ελληνικά πρωτεία.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι ασιατικών συμφερόντων εταιρείες ελέγχουν συνολικά το 42% του παγκόσμιου στόλου έναντι 20% των ευρωπαϊκών. Μετά την Ελλάδα στην Ευρώπη ακολουθεί η Γερμανία με μόλις 4%.

Ο μέσος όρος ηλικίας του παγκοσμίου στόλου αυξήθηκε στα 21,5 έτη ή στα 14,7 για πλοία χωρητικότητας άνω των 2.000 gross tonnage.

Επίσης, κατά 2% αυξήθηκε το 2021 ο παγκόσμιος στόλος με βάση τη χωρητικότητα σε gross tonnage (μικτό φορτίο). Είναι η χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων 20 ετών. Από το 2013 έως και το 2020 ο ρυθμός αύξησης ήταν 3%-4% Οι παραδόσεις νεότευκτων πλοίων είναι μειωμένες τ ο 2021 σε σύγκριση με το 2020 ενώ σε σταθερό επίπεδο παρέμειναν οι πωλήσεις πλοίων στα διαλυτήρια για παλιοσίδερα-scrap.

Ναυπηγήσεις

Στο βιβλίο των παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων στην πρώτη θέση είναι τα LNG Carriers που αποτελούν το 25% του εν ενεργεία στόλου και ακολουθούν τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με 12% , τα LPG με 11% και με 6% τα δεξαμενόπλοια και τα φορτηγά.

Οι παραγγελίες για ναυπηγήσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% του παγκοσμίως εν ενεργεία στόλου πλοίων που βρίσκονται στο νερό. Είναι οι λιγότερες παραγγελίες που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2008 αντιπροσώπευαν το 50% του εν ενεργεία στόλου.

Η αξία των υπό παραγγελία πλοίων την 1η Αυγούστου ανερχόταν στα 251,18 δισεκατομμύρια δολάρια και αφορούν 3.914 πλοία συνολικής χωρητικότητας 86 εκατομμυρίων gross tonnage.

Η πλειοψηφία των πλοίων ναυπηγούνται σε κινεζικές και κορεάτικες γιάρδες, ενώ τα κρουαζιερόπλοια κατασκευάζονται κυρίως σε ευρωπαϊκά ναυπηγεία.

Γρήγορη αύξηση των παραγγελιών σημειώνονται για κρουαζιερόπλοια/επιβατηγά, γιωτ , container vessels και Gas Carrires-υγραεριοφόρα.

Διαβάστε ακόμη

«Μεγάλος αδελφός» στα πρατήρια και την αγορά καυσίμων

Η Dory στην αγκαλιά της DK, ο… τσιγκούνης Νουσρέτ με το σπίτι στη Μύκονο και ο χρυσός μάνατζερ των €2 εκατ.

Tα νέα ξενοδοχεία των brands της Fosun στα ελληνικά νησιά από τον Μάιο του 2022 (pics)