Για 15η συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκαν τα Βραβεία Ευκράντη, τα οποία διοργανώνονται από το περιοδικό Ναυτικά Χρονικά.

Σε μια βραδιά, κατά την οποία η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενη χρονιά, εκλεκτά μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας συμμετείχαν σε μία εκδήλωση, που σκοπό είχε να τιμήσει τους πρωταγωνιστές της.

Η παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας και της Κύπρου, αρμόδιας για θέματα ναυτιλίας, αλλά και των εκπροσώπων όλων των φορέων συλλογικής εκπροσώπησης του εφοπλισμού, της ναυτεργασίας, του πολιτισμού, της έρευνας και του κατασκευαστικού κλάδου, υπογραμμίζει τη θεσμική διάσταση που έχουν λάβει τα Βραβεία Ευκράντη στη συνείδηση της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας.

Τα φετινά Βραβεία Ευκράντη απονεμήθηκαν στις παρακάτω προσωπικότητες, ιδρύματα και φορείς.

Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία απονεμήθηκε στον Γιώργο Προκοπίου, ιδρυτή των εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas LNG Partners

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αποφάσισαν να τιμήσουν τον Γιώργο Προκοπίου με το Βραβείο της Συνολικής Προσφοράς, καθώς αναγνώρισαν την επί σειρά ετών πρωταγωνιστική πορείατου στο διεθνές ναυτιλιακό στερέωμα.

Η δημιουργία μιας σειράς επιχειρήσεων με επενδύσεις σε διαφορετικούς κλάδους της ναυτιλιακής βιομηχανίας, αλλά και ο κυρίαρχος ρόλος των διαχειριστριών εταιρειών που έχει ιδρύσει στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα, αναφέρθηκαν ως σημαντικά στοιχεία για τη βράβευση του κ. Προκοπίου.

Ο Γιώργος Προκοπίου με την κόρη του, Ιωάννα

Ταυτόχρονα, η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη υπογράμμισε το δυναμικό του «παρών», αλλά και τις πολυάριθμες επενδύσεις του στην Ελλάδα, οι οποίες αποτελούν σημαντικό εθνικό κεφάλαιο.

Βραβείο για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας απονεμήθηκε στον Κωνσταντίνο Καρούση, Director της Chios Navigation.

Ο Κωνσταντίνος Καρούσης, εκτός από την ιδιαίτερα επιτυχημένη επιχειρηματική του πορεία, χαίρει της εκτίμησης του συνόλου της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, και γι’αυτόν τον λόγο, εδώ και αρκετές δεκαετίες, είναι μέλος στα διοικητικά συμβούλια των φορέων συλλογικής εκπροσώπησης του ελληνικού εφοπλισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρούσης αποτελεί εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών από το 2012 έως και σήμερα.

Με δεδομένη τη διαχρονικά έντονη επιχειρηματική παρουσία της οικογένειας Καρούση στο City του Λονδίνου, ο Κωνσταντίνος Καρούσης αποτελεί επίσης ενεργό μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας της βρετανικής πρωτεύουσας. Από το 1990 εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Greek Shipping Co-operation Committee, ενώ είναι αντιπρόεδρος του «Committee» από το 2002 μέχρι και τις μέρες μας.

Η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη αναγνώρισε το εύρος των δράσεών του εντός και εκτός Ελλάδος και τη διαχρονική προσπάθειά του για ισχυροποίηση των θέσεων της ελληνικής ναυτιλίας στα διεθνή fora. Η δυναμική προσωπικότητά του, οι πολύπλευρες γνώσεις του, η αγάπη του για την Ελλάδα και τη διατήρηση της ελληνικής ναυτοσύνης, τον καθιστούν ένα ιδιαίτερα αγαπητό μέλος της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, αλλά και έναν gentleman της διεθνούς ναυτιλίας.

Βραβείο Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 Καλύτερης Στρατηγικής Επικοινωνίας απονεμήθηκε στην Alassia NewShips Management Inc.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αναγνώρισαν την ουσιαστική εξωστρέφεια η οποία χαρακτηρίζει την Alassia NewShips Management Inc. και τους επικεφαλής της, αλλά και τις δράσεις της σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της ελληνικής ναυτιλιακής κληρονομιάς και την ενημέρωση της νέας γενιάς της χώρας μας.

Νίκος Χατζηιωάννου, Κωνσταντίνος Οικονόμου

Η κριτική επιτροπή υπογράμμισε την αμφίδρομη σχέση της εταιρείας με το εξωτερικό της περιβάλλον, καθώς και την προβολή των θέσεων, των πρωτοβουλιών και των δραστηριοτήτων της με καινοτόμο και συνάμα ουσιαστικό τρόπο. Η στρατηγική επικοινωνίας της εταιρείας, σε μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία απαιτεί εξωστρέφεια και δυναμισμό, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαχειρίστριας εταιρείας με καινοτόμο πνεύμα διοίκησης και σύγχρονο προφίλ επικοινωνίας με τους κοινωνικούς της εταίρους.

Βραβείο Υποστήριξης της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 για την Υποστήριξη της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας απονεμήθηκε στην Evalend Shipping Co.

Η προτίμηση και η έμπρακτη υποστήριξη ελληνικών εταιρειών κατασκευής ναυτιλιακού εξοπλισμού αποτελεί τον βασικό λόγο βράβευσης της Evalend Shipping Co. με το φετινό Βραβείο Ευκράντη Υποστήριξης της Ελληνικής Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας.

Η κριτική επιτροπή των Βραβείων, αποτελούμενη από τα μέλη της HEMEXPO, αναγνώρισε τη διαχρονική εμπιστοσύνη που επιδεικνύει η Evalend Shipping Co. στο ελληνικό ναυτιλιακό cluster και στις κατασκευάστριες εταιρείες ναυτιλιακού εξοπλισμού της χώρας μας. Η υποστήριξη από εταιρείες παγκόσμιου βεληνεκούς, με πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές ναυτιλιακό επιχειρείν, αποτελούν εχέγγυο για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο των based-in-Greece εταιρειών κατασκευής και εξαγωγής ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Βραβείο Συνεισφοράς στην Τεχνολογική Καινοτομία

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 για τη Συνεισφορά στην Τεχνολογική Καινοτομία απονεμήθηκε στη Latsco Shipping Ltd.

Το φετινό Βραβείο Ευκράντη για τη «Συνεισφορά στην Τεχνολογική Καινοτομία» απονεμήθηκε στη Latsco Shipping Ltd για το project ναυπήγησης υγραεριοφόρου LPG τύπου 87kDF. Η βράβευση προήλθε έπειτα από προτάσεις των μελών της MARTECMA και τελική επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της MARTECMA.

Το νέο υγραεριοφόρο (LPG) πλοίο, χωρητικότητας 87.000 κ.μ., παρουσιάζει πολλά καινοτόμα χαρακτηριστικά που ενισχύουν την ασφάλεια, την αποδοτικότητα, την περιβαλλοντική συμμόρφωση και τη συμβατότητά του με διάφορους προορισμούς και απαιτήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών.

Η συγκεκριμένη βράβευση δεν αναδεικνύει απλώς μια υπερσύγχρονη προσθήκη στον στόλο της Latsco, αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία αυτού του τύπου πλοίου ως συμβόλου προόδου και καινοτομίας για την ελληνική ναυτιλία, που ενσωματώνει τις τελευταίες τεχνολογίες και πρακτικές στη ναυπήγησή του.

Βραβείο Καλύτερου Manager

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 Καλύτερου Manager απονεμήθηκε στον Αντώνη Φαράκλα, Διευθύνοντα Σύμβουλο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων Charterwell Maritime S.A., Chartworld Shipping Corporation και Chartworld Maritime Management Corporation του Ομίλου Κολλάκη.

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή των Βραβείων, η πολυσύνθετη σκέψη καθώς και η hands-on λήψη αποφάσεων του Αντώνη Φαράκλα έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην άνθιση και στη γιγάντωση των ναυτιλιακών εταιρειών του Ομίλου Κολλάκη. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τη συσσωρευμένη εμπειρία δεκαετιών στον ναυτιλιακό στίβο, καθιστούν τον Αντώνη Φαράκλα έναν από τους ικανότερους managers διαχειριστριών εταιρειών στο περιβάλλον της ελληνικής ναυτιλίας.

Όπως τόνισαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, ο Αντώνιος Φαράκλας, εκτός από τη δραστηριότητά του ως διευθύνον στέλεχος, συμβάλλει ενεργά στον δημόσιο διάλογο της εγχώριας αλλά και διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, καθώς είναι μέλος σε σημαντικό αριθμό επιτροπών νηογνωμόνων, ενώσεων και συλλογικών φορέων εκπροσώπησης. Στο πρόσωπο του, η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη αναγνώρισε έναν manager ο οποίος, χάρη στον ζήλο, τις ικανότητες, την αποτελεσματικότητα αλλά και την αγάπη του για τo επάγγελμά του, συνιστά ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ελληνική ναυτιλία.

Γιώργος Προκοπίου, Θανάσης Μαρτίνος, Ανδρέας Μαρτίνος Jr, δρ Γιώργος Πατέρας

Βραβείο για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση από Προσωπικότητα ή Φορέα

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 για την Αρωγή στη Ναυτική Εκπαίδευση από Προσωπικότητα ή Φορέα απονεμήθηκε στο Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης «Αθηνά».

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αποφάσισαν να τιμήσουν το Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης «Αθηνά», αναγνωρίζοντας την αξία του ως εκπαιδευτικού κέντρου που επιτρέπει στους Αξιωματικούς Καταστρώματος και Μηχανής να αναπτύξουν αλλά και να διευρύνουν περαιτέρω τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Οι εκπαιδευόμενοι του Κέντρου «Αθηνά» λαμβάνουν τα απαραίτητα εφόδια για την επαγγελματική τους πρόοδο και εξέλιξη σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο ναυτιλιακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, τα μέλη της κριτικής επιτροπής αναφέρθηκαν εκτενώς στον άριστο σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος του Κέντρου Ναυτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης «Αθηνά» καθώς και στην υψηλής ποιότητας κατάρτιση με τη χρήση αξιόλογων εκπαιδευτών, σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού και εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας.

Η ιδιαίτερα επιτυχής λειτουργία του εκπαιδευτικού κέντρου τα τελευταία χρόνια το έχει καταστήσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο με διεθνή εμβέλεια και φήμη. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, λειτουργώντας με γνώμονα τη διατήρηση και την εξέλιξη της ναυτικής παράδοσης της χώρας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην υποστήριξη της νέας γενιάς Ελλήνων ναυτικών.

Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση

Το Βραβείο «Mαριλένα Λασκαρίδη» για την αριστεία στον ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση απονεμήθηκε στον Αντιπλοίαρχο Ευριπίδη Κατσαούνη ΠΝ και στον Αντιπλοίαρχο (Μ) Παρασκευά Καλαβρυτινό ΠΝ.

Το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη αποφάσισε να αναγνωρίσει τον ηρωισμό και την αυτοθυσία που επέδειξαν ο Αντιπλοίαρχος Ευριπίδης Κατσαούνης ΠΝ και ο Αντιπλοίαρχος (Μ) Παρασκευάς Καλαβρυτινός ΠΝ, ως επιβάτες στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που έλαβε χώρα στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Οι δύο αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού ανέσυραν χτυπημένους συνεπιβάτες τους και μεταφέροντας σε ασφαλή απόσταση από το σημείο σύγκρουσης παρέχοντας τους πρώτες βοήθειες και δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους τους.

Βραβείο Ευκράντη Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 Βιώσιμης Ανάπτυξης στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία απονεμήθηκε στον καθ. Μιχάλη Σκούλλο, Πρόεδρο του ΜΙΟ-ECSDE.

Η φετινή χρονιά αποτελεί την πρώτη κατά την οποία θεσπίστηκε το Βραβείο Ευκράντη για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία». Η επιλογή του καθ. Σκούλλου προήλθε έπειτα από επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA. Τα μέλη του ΔΣ της HELMEPA είχαν ως γνώμονα την επί δεκαετίες σημαντική και πολύπλευρη προσφορά του στη μελέτη και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Στην απόφαση της κριτικής επιτροπής βάρυνε επίσης η διαχρονική προσφορά του καθηγητή Σκούλλου σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αλλά και η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης από ποικίλες θέσεις και fora.

Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς από Ναυτιλιακή Προσωπικότητα ή Φορέα

Το Βραβείο Ευκράντη 2022 Κοινωνικής Προσφοράς από Ναυτιλιακή Προσωπικότητα ή Φορέα απονεμήθηκε στο Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου».

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Ευκράντη αποφάσισαν να τιμήσουν το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» με το συγκεκριμένο βραβείο, καθώς αναγνώρισαν το ουσιαστικό έργο που προσφέρει στη γενέθλια γη του αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου αλλά και στη χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, η κριτική επιτροπή των Βραβείων Ευκράντη υπογράμμισε με σαφή τρόπο τις πρωτοβουλίες που υποστηρίζει το Ίδρυμα, με γνώμονα την πολυεπίπεδη ενίσχυση της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας και την ανάδειξή της ως ενός προτύπου αειφόρου ανάπτυξης. Στην απόφαση της επιτροπής συνέβαλε καθοριστικά η στρατηγική του Ιδρύματος, η οποία ενισχύει θεμελιώδεις κοινωνικές αξίες και έννοιες όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η προστασία του περιβάλλοντος.

Διαβάστε ακόμη

Το ξέφρενο ράλι στις τραπεζικές μετοχές: Αποδόσεις έως και 135% και διαδοχικά υψηλά

Σταϊκούρας: «Υλοποιούμε 188 έργα ύψους €27,6 δισ. μέχρι το 2030» (pic)

Ιταλία: Στάση εργασίας από το προσωπικό εδάφους στα αεροδρόμια – Ακυρώθηκαν περίπου 1.000 πτήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ