Μάλλον μετριοπαθείς αποδεικνύονται οι αιτιάσεις των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία που την περασμένη Πέμπτη αποκάλυψαν ότι εκκρεμούν πάνω από 200.000 αιτήσεις για Κύρια και Επικουρική σύνταξη, καθώς και εφάπαξ.

Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ έσπευσαν με δελτίο Τύπου αλλά και προφορικά να καθησυχάσουν ότι «τον τρέχοντα μήνα οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύρια σύνταξη, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα για περισσότερο από τρεις μήνες στον ΕΦΚΑ, ανέρχονται σε 48.839, συνολικής δαπάνης 218,4 εκατ. ευρώ, και ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος σε ποσοστό 71% σε σύγκριση με τις 168.900 εκκρεμείς συντάξεις που ήταν την 1 ιανουαρίου του 2015».

Ωστόσο τα στοιχεία άλλα δείχνουν!

Εσωτερικά έγγραφα του ΕΦΚΑ, που τηρούνται κρυφά αλλά τα δημοσιεύει σήμερα το Newmoney.gr δείχνουν αντιθέτως ότι:

Α. ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΩΤΟ

  • Μόλις ένα μήνα νωρίτερα (τέλος Απρίλίου) οι εκκρεμείς αιτήσεις στον ΕΦΚΑ για Κύρια Σύνταξη κάθε είδους (δηλαδή όχι μόνον συντάξεις Γήρατος, αλλά και χηρείας, ορφανικές, αναπηρίας και παραπληγικές) ήταν  167.243 συνολικά, και όχι 48.839.
  • Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται καν οι εκκρεμείς αιτήσεις του Δημοσίου που έχουν υποβληθεί στις Υπηρεσίες Στρατιωτικών και Πολιτικών Συντάξεων (του πρώην ΓΛΚ). Οι 167.243 αυτές αφορούν μόνον τις αιτήσεις συνταξιούχων πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και Εργαζομένων ΝΠΔΔ (Δημοσίου ΕΦΚΑ – πρώην ΙΚΑ και όχι ΓΛΚ). Ο αριθμός αυτός συνολικά για Κύριες συντάξεις, είναι εφάμιλλος με τις 168.900 εκκρεμείς που ο ΕΦΚΑ λέει ότι η κυβέρνηση παρέλαβε την 1.1.2015. Στην πραγματικότητα, μαζί με τις εκκρεμείς αιτήσεις για Κύρια σύνταξη του Δημοσίου -που παραμένουν άγνωστες- ο συνολικός αριθμός προσεγγίζει ή και υπερβαίνει σήμερα και τις 200.000 ενδεχομένως.
  • «Οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία έκαναν λόγο για «περίπου 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις για κύρια σύνταξη. Πιθανότατα εννοούσαν «περίπου 100.000» για Κύρια Σύνταξη Γήρατος, κάτι που επιβεβαιώνεται από το έγγραφο του ΕΦΚΑ το οποίο πιστοποιεί ότι ανέρχονταν σε 101.895 στις 30 Απριλίου, αλλά χωρίς τις λοιπές κατηγορίες Κύριας Σύνταξης. Λόγω της απόκρυψης των ακριβών στοιχεία δεδομένων , φάνηκαν πιο συγκρατημένοι ενδεχομένως στις δημόσιες εκτιμήσεις τους».
  • Ωστόσο πίσω από τις εκκρεμείς αιτήσεις για Κύρια σύνταξη, υποκρύπτονται και όλες οι άλλες αιτήσεις παροχών που δεν μπορούν να εκδοθούν, όσο καθυστερεί η έκδοση οριστικής Κύριας σύνταξης.
  • Οι εργαζόμενοι στα Ταμεία ήταν συγκεκριμένοι σε αυτές: 87.504 για επικουρική και 20.614 για εφάπαξ (χωρίς να αναφέρονται διακριτά στα Μερίσματα). Μιλώντας για «περίπου 100.000» αιτήσεις για Κύρια Σύνταξη (Γήρατος), υπολόγιζαν τις συνολικές εκκρεμότητες σε περίπου 208.000 αθροιστικά. Αλλά με βάση το έγγραφο του ΕΦΚΑ, πρέπει να προστεθούν και άλλες 67.243 αιτήσεις Κύριας Σύνταξης (επιπλέον εκείνων για σύνταξη Γήρατος) και έτσι, συνολικά, φτάνουν στις 275.000 –αλλά μαζί και με κάποιες δεκάδες χιλιάδες Κύριες, επικουρικές ή μερίσματα Δημοσίου, ξεπερνούν και τις 300.000 τελικά.

Προς απάντηση στους Εργαζομένους, υπουργείο Εργασίας  και ΕΦΚΑ περιορίζονται να πουν ότι «για κύρια σύνταξη σε εκκρεμότητα για περισσότερο από τρεις μήνες στον ΕΦΚΑ, ανέρχονται σε 48.839».  Επικαλούνται στοιχεία  μέχρι τα μέσα Ιουνίου, που μόνον οι ίδιοι γνωρίζουν εκ των έσω.

Ωστόσο ούτε αυτό φαίνεται ακριβές! Γιατί άλλο πρόσφατο ενημερωτικό έγγραφο του ΕΦΚΑ (με ημερομηνία Απριλίου και στοιχεία έως 31 Μαρτίου) δείχνει ότι:

Β. ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

«Μιλώντας για 48.839 αιτήσεις για Κύριες συντάξεις που ήταν τον Ιούνιο σε εκκρεμότητα για περισσότερους από τρεις μήνες (δηλαδή «ληξιπρόθεσμες») στον ΕΦΚΑ εννοούν προφανώς τις 44.443 αιτήσεις που εμφανίζονταν τον Μάρτιο στην μεσαία στήλη του πίνακα, ως «Ληξιπρόθεσμες πλην Διεθνών και Ανελαστικών».

Δηλαδή δεν συνυπολογίζουν τις συντάξεις αυτές που καθυστερούν επειδή οι δικαιούχοι έχουν και επιπλέον έτη ασφάλισης στο εξωτερικό και δεν εκδίδονται οριστικές επειδή αναμένονται απαντήσεις δια αλληλογραφίας από ξένες χώρες. Αλλά και ούτε όσες δεν μπορούν να εκδοθούν επί 3 χρόνια ελλείψει «ειδικού λογισμικού» για να εφαρμοστούν οι αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτές οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις ήσαν από μόνες τους 30.061 τον Μάρτιο (και όλες συνολικά 74.504) και αποκλείεται να έχουν εκδοθεί και μηδενιστεί μέσα σε 1-2 μήνες, ενώ εκκρεμούσαν επί χρόνια.

Το ίδιο έγγραφο πάντως αφορά μόνον σε Κυρίες συντάξεις Γήρατος από τον ΕΦΚΑ (χωρίς άλλες κατηγορίες Κύριας σύνταξης ή του Δημοσίου), οι οποίες τον Μάρτιο ήταν συνολικά 97.337 και τον Απρίλιο αυξήθηκαν σε 101.895 (όπως έδειχνε πιο πάνω το νεώτερο έγγραφο). Δηλαδή διαπιστώνεται γενικά μια αυξητική τάση περίπου 3.000 – 4.000 συντάξεων το μήνα, όπως προκύπτει και από τα επιμέρους στοιχεία ανά Ταμείο – κλάδο του ΕΦΚΑ.

Και εκεί φαίνεται ότι μόλις 1 στους 10 (ή 9530 ως τον Μάρτιο) λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη».