«Ζήτημα ποινικής ασυλίας δεν τίθεται. Μία άστοχη και ατυχής έκφραση μου παρερμηνεύτηκε και δημιούργησε μία στρεβλή εντύπωση. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να υπάρχει προστασία από κακόβουλες καταγγελίες που μπορούν να εκθέσουν τους τραπεζικούς υπαλλήλους. Και αυτό θα το κάνουμε προκειμένου να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων εκ μέρους των τραπεζών για το κούρεμα ή τη διαγραφή δανείων». Με τη φράση αυτή ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης απάντησε στην πρόσφατη κριτική που του ασκήθηκε για τους χειρισμούς του στο διάλογο με τους τραπεζίτες.

«Αν δεν αρχίσουν να βάζουν υπογραφές οι τραπεζίτες για ρυθμίσεις, τότε θα βαλτώσει η οικονομία. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πολύ γρήγορα τις εκκρεμότητες», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Κινούμενος προς αυτή την κατεύθυνση ο ίδιος γνωστοποίησε σήμερα πως είναι σε εξέλιξη ένας συχνός διάλογος τόσο με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αλλά και απευθείας με τους διευθύνοντες συμβούλους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ώστε να διαμορφωθεί ένα πλέγμα ρυθμίσεων με στόχο να ξεμπλοκάρουν τα χρόνια ζητήματα.

Ο εξωδικαστικός

Ένα απ’ αυτά είναι και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ο οποίος, όπως επανέλαβε ο υπουργός θα αλλάξει. «Ένωση Τραπεζώ ν και ΑΑΔΕ έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία. Με την τριμερή επιτροπή που έχουμε συγκροτήσει και τη δουλειά που γίνεται νομίζω ότι θα έχουμε σύντομα ένα νομοσχέδιο για το οποίο θα υπάρχει συμφωνία απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. «Το μείζον είναι να μπορούν εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά με μία μικρή βοήθεια να γίνουν βιώσιμες, να μπορούν να παίρνουν αυτή τη βοήθεια», υπογράμμισε ο υπουργός.

Όπως τόνισε το προηγούμενο μοντέλο του εξωδικαστικού «αποδείχθηκε αποτυχημένο» αφού, όπως τόνισε «λιγότερες από 50 εταιρείες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να υπαχθούν σε αυτόν».

Ο υπουργός αποκάλυψε επίσης πως στις συζητήσεις που γίνονται με τις τράπεζες έχει μπει στο τραπέζι και το θέμα της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών. Ένα ζήτημα για το οποίο οι τράπεζες ζητούν και απ’ το Δημόσιο να συμβάλει.