Του Κωστή Πλάντζου

Νέο μεγαλύτερο «άλμα» έκαναν τον Μάιο τα ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία. Σε σχέση με τον Απρίλιο, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (που βγήκαν ληξιπρόθεσμα από τον Δεκέμβριο 2015 και μετά) αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά 1,25 δισ. ευρώ, από 4,33 δισ. ευρώ σε 5,584 δισ. ευρώ. Και αυτό σε έναν «νεκρό» μήνα, χωρίς βαριές φορολογικές υποχρεώσεις (φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ τριμήνου κλπ).

Η αύξηση αυτή στα νέα ληξιπρόθεσμα είναι αντίστοιχη με την αύξηση των μηνών Ιανουαρίου (1,4 δισ. ευρω) και Φεβρουαρίου (1,3 δισ. ευρώ) αλλά 50%-60% μεγαλύτερη από του Μαρτίου (800 εκατ.) και Απριλίου (700 εκατ. ευρώ).

Συνολικά μαζί με τα «παλαιά» απλήρωτα χρέη (που είχαν γεννηθεί προ του 2016), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ξεπέρασαν πλέον τα 88,9 δισ. ευρώ.

Και αυτό παρότι τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη μειώθηκαν τον Μάιο κατά 250 εκατομμύρια, σε 83,305 δισ. ευρώ από 83,559 δισ. τον Απρίλιο.

Αυτό δείχνει ότι με «κυνήγι» και κατασχέσεις οι πολίτες πληρώνουν, θέλοντας και μη, για τα παλαιά χρέη τους, αλλά αφήνουν απλήρωτους τους τρέχοντες φόρους.

Η αύξηση των χρεών θα ήταν μεγαλύτερη, αν μέσα στον μήνα Μάιο η εφορία δεν είχε εισπράξει ήδη και 2 δισ. ευρώ από τα χρέη αυτά, δηλαδή:

– 1,263 δισ. από «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρεη

– και άλλα 697 εκατ. ευρώ από «νέα» ληξιπρόθεσμα.

Χ. Σταϊκουρας: «Φόροι χωρίς τέλος και δίχως οικονομική λογική»

Ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και ο Υπεύθυνος του Τομέα Φορολογικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ημαθίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, αναφερόμενοι στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών των πολιτών προς το Κράτος έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Οι μοναδικοί που δεν έχουν αντιληφθεί ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, είναι ο κ. Τσίπρας και το πολιτικό προσωπικό που στηρίζει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Για όλους αυτούς, η συνταγή είναι μία και μοναδική: νέοι και πρόσθετοι φόροι, χωρίς τέλος και δίχως οικονομική λογική.
Ως αποτέλεσμα, οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των πολιτών προς το Κράτος αυξήθηκαν κατά περίπου 5 δις ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους και διαμορφώθηκαν, συνολικά, στα 88,4 δις ευρώ. Και όλα αυτά, ενώ δεν έχει καν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και εκκρεμεί η αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, σωρεύοντας τις υποχρεώσεις των πολιτών στους τελευταίους μήνες του έτους.
Όπως μάλιστα υποστηρίζει και η Τράπεζα της Ελλάδος, “η υπερβολική έμφαση στην αύξηση των φόρων”, έμπνευσης και ιδιοκτησίας της ελληνικής Κυβέρνησης, μπορεί να έχει ως “δευτερογενή επίδραση την απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων από τα έσοδα”.
Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, η οικονομία βυθίζεται και ο λογαριασμός ανεβαίνει διαρκώς για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η χώρα χρειάζεται μια νέα και στιβαρή διακυβέρνηση που να πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, να προσελκύει επενδύσεις, να μειώνει τους φόρους, να φέρνει δουλειές και οικονομική ανάπτυξη».