Σε λύση – ανάσα για τους 20.000 περιπτώσεις μεταβιβάσεων που «εγκλωβίστηκαν» από την αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών (Δήμων και Δ.Ο.Υ.,) να εκδώσουν τα απαραίτητα έγγραφα προχωρά η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί σε όσους δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις εμπράγματες συναλλαγές τους μέχρι 31.3.2022 εξ αιτίας του φόρτου εργασίας των κρατικών υπηρεσιών, η δυνατότητα σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων ακινήτων μέχρι την 31.5.2022 βάσει βεβαιώσεων μηχανικού που είχαν νόμιμα εκδοθεί μέχρι την 31.3.2022.

Οι ανακοινώσεις δε θα γίνουν άμεσα καθώς έχει τεθεί σε ισχύ υποχρεωτική διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου – ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού.

Με τη λύση αυτή οι 20.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πάρουν μια μεγάλη ανάσα καθώς η υποχρεωτική ισχύς της λεγόμενης «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου», συνεπάγεται υπέρμετρη γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων, χρονοτριβή για την εξεύρεση των πάμπολλων απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων, αλλά και απροσδιόριστο κόστος σύνταξής της.

Το πρόβλημα όλων αυτών είναι ότι ενώ είχαν εκδώσει νόμιμα μέχρι 31.3.2022 βεβαιώσεις μηχανικών για σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτου, γονικής παροχής, δωρεάς, σύστασης ή τροποποίησης οριζοντίου ιδιοκτησίας, και είχαν προβεί στην έκδοση σωρείας άλλων σχεδιαγραμμάτων, βεβαιώσεων, πιστοποιητικών κ.λπ., δεν κατέστη δυνατόν να υπογράψουν τις σχετικές συμβολαιογραφικές συμβάσεις διότι λόγω του γνωστού φόρτου εργασίας της περιόδου αυτής, δεν είχαν λάβει μέχρι την 31.3.2022 πιστοποιητικά μη οφειλής ΤΑΠ από τους οικείους Δήμους, ή θεωρημένες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικής παροχής ή δωρεάς κλπ. από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., τα οποία είχαν εμπρόθεσμα ζητήσει.

Με τη βεβαίωση μηχανικού θα διευκολύνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων για τα οποία έχει γίνει αυτοψία έως τις 31 Μαρτίου 2022 από μηχανικό, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπογραφεί το συμβόλαιο μεταβίβασης πριν από τη λήξη της βεβαίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση για Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου έχουν:

  • Όλα τα νέα κτίρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες
  • Τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους
  • Τα αυθαίρετα κατά την περαίωση των δηλώσεων
  • Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Διαβάστε ακόμη:

Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει η πλατφόρμα – Κρούσματα κερδοσκοπίας και «υπερκέρδη» 100%

Ελλάκτωρ: Επί τάπητος η αναδιάρθρωση του ομολόγου και οι «κρυφές» αξίες στις ΑΠΕ

Ακόμη και πάνω από 25 ευρώ ανά τ.μ. το ενοίκιο σε καινούρια «πράσινα» γραφεία στην Αθήνα