Οικονομία

Ακρίβεια: «Φωτιά» στις τιμές στα βασικά αγαθά – Πού αναμένονται αυξήσεις (vid)

  • newsroom


Ένα από τα βασικότερα είδη πρώτης ανάγκης το ψωμί θα δει ισχυρή αύξηση στην τιμή του

Κλείδωσαν οι πρώτες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, το« καλάθι της νοικοκυράς» επιβαρύνεται με την Ελλάδα και όχι μόνο να εισέρχεται σε κλοιό ανατιμήσεων. Οι αυξήσεις στις τιμές άρχισαν να γίνονται περισσότερο εμφανείς, ενώ περαιτέρω πίεση αναμένεται να δεχθεί το καλάθι του σούπερ μάρκετ, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να επιβαρύνεται από τις ανατιμήσεις σε σειρά βασικών αγαθών.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας, που αναμένεται να αποτυπωθούν στα προσεχή τιμολόγια ρεύματος και θα σηματοδοτήσουν αυξήσεις έως και 50% μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, αναμένεται να δημιουργήθουν πιεστικές συνθήκες για κάθε δραστηριότητα.

Αντίδοτο στις ανατιμήσεις αναζητά η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό να ετοιμάζει  ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, που θα συγκρατήσει τις τιμές, και μεταξύ άλλων θα προβλέπει τη διατήρηση του ΦΠΑ 13% σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς.

Σχετικά με τα προϊόντα που θα δουν αύξηση είναι το ψωμί το οποίο θα πωλείται ακριβότερο έως και 20%, ο καφές, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κ.τ.λ. Όσον αφορά τον καφέ, η τιμή του διεθνώς έχει αυξηθεί κατά 50% από τις αρχές του χρόνου καθώς υπάρχουν ελλείψεις εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας στο Βιετνάμ, αλλά και λόγω της ξηρασίας στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις εμφανίζονται σε βασικά τρόφιμα, όπως είναι τα έλαια, τα κρέατα, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυριά, οι μαργαρίνες. Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σχέση με πέρυσι, όπως εμφανίζονται στην τελευταία έρευνα για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο, έγιναν σε φυσικό αέριο 72,32%, πετρέλαιο κίνησης 20,25%, βενζίνη 16,8%, άλλα βρώσιμα έλαια 16,32%, αρνί και κατσίκι 13,21%, νωπά λαχανικά 8%, νωπά ψάρια 6,58%, νωπά φρούτα 5,19%, φρέσκα θαλασσινά 4,39%, τυριά 3,54%, μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη 3%, ελαιόλαδο 2,61%, πίτσες και πίτες 2,08%, ζυμαρικά 1,83%, παιδικές τροφές 1,73%, κατεψυγμένα ψάρια 1,73%, αλεύρι 1,69%, πατάτες 1,21%.

Μεγάλη άνοδος των τιμών παρατηρείται ήδη ανά την Ευρώπη. Στο Λονδίνο αναμένεται να αυξηθούν τα τιμολόγια φυσικού αερίου, ρεύματος και καυσίμων, ενώ οπληθωρισμός στη Βρετανία έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο σημείο την τελευταία τριετία.  Στη Μαδρίτη, οι τιμές στα βασικά αγαθά είναι μεν μισές απ ‘ότι στην Ελλάδα, ενώ στο Παρίσι, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 7%.

Διαβάστε ακόμη:

Αισιοδοξία για έσοδα άνω των 9 δισ. από τον τουρισμό

MAVA – Renault: Άλλαξε χέρια το εμβληματικό ακίνητο στη Νέα Φιλαδέλφεια (pic)

Morgan Stanley: Γιατί προτιμά τη Eurobank – Οι τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες