Οικονομία

Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: Πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ φέτος – Θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα

  • newsroom


Τουλάχιστον 2,2% του ΑΕΠ το πλεόνασμα - Συμφωνούν οι Θεσμοί για υπέρβαση πάνω από 800 εκατ. ευρώ το 2017 - «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να δώσει την Πέμπτη ο ESM

Του Αργύρη Παπαστάθη

Την είδηση ότι οι θεσμοί συμφωνούν με την κυβέρνηση ότι θα υπάρξει υπέρβαση έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ μετέδωσε σε συνομιλία με δημοσιογράφους αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την επαφή τρόικας- κυβέρνησης στο Hilton.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι για το 2017 αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα που θα είναι τουλάχιστον 2,2% ΑΕΠ κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα της τάξεως των 800 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι το αποτέλεσμα του 2017 θα είναι καλύτερο και από το 2,2% του ΑΕΠ που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Μιλώντας για το 2018 είπε ότι η συζήτηση με τους θεσμούς πήγε καλά προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί ως το τέλος της εβδομάδας.

Την Παρασκευή εκταμιεύεται η δόση

Αίσιο τέλος φαίνεται εξάλλου ότι θα έχει το θρίλερ για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ καθώς την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να εγκρίνει το ποσό.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, από τον Απρίλιο ως το τέλος Σεπτεμβρίου η καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ήταν 1,5 δισ. ευρώ ενώ στο διάστημα από τα μέσα Ιουλίου ως το τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 1,25 δισ. ευρώ χάρη στην καλή προσπάθεια που έγινε από την πλευρά της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ.