Στο 11% της συνολικής κατανάλωσης ανέρχεται το παράνομο εμπόριο στα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα, αναφέρει ο ΣΕΑΟΠ επικαλούμενος εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, αυτό σημαίνει ότι περίπου 5 εκατ. φιάλες με αλκοολούχα ποτά διακινούνται χωρίς να καταβάλλεται ΕΦΚ και ΦΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, οι απώλειες εσόδων από ΕΦΚ ανέρχονται σε 31 εκατ. ετησίως (σύμφωνα με στοιχεία ΙΟΒΕ 2020, Η αγορά των αλκοολούχων ποτών την Ελλάδα) μόνον από τα αλκοολούχα, εκτός από τα χύμα αποστάγματα διήμερων παραγωγών (τσίπουρο/τσικουδιά), όπου το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΣΕΑΟΠ, υπάρχουν ακόμη σημαντικότερες απώλειες από τον ΦΠΑ, καθώς η κύρια ποσότητα των παρανόμως διακινούμενων ποτών διοχετεύεται στην επιτόπια αγορά, με τις απώλειες ΦΠΑ να εκτιμάται ότι κυμαίνονται από 28 έως 45 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Παράνομη διακίνηση & Διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά», η οποία διοργανώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕνΕΑΠ, κ. Ισίδωρος Ρεβάχ: «Υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, καθώς η καταπολέμησή του μας αφορά όλους». Ο κ. Ρεβάχ στην τοποθέτησή του ανέδειξε τη σημασία της μείωσης της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά ως τη «μόνη λύση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου», καθώς τα υψηλά επίπεδα φορολόγησης στη χώρα μας δίνουν «χώρο και κίνητρο στο παράνομο εμπόριο και τη φοροδιαφυγή».

Τη σημασία της αντιμετώπισης του ζητήματος ανέδειξε και ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, κ. Νικόλαος Καλογιάννης, σύμφωνα με τον οποίο «το οργανωμένο λαθρεμπόριο των χύμα αποσταγμάτων έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο της ελληνικής παραγωγής και θα πρέπει να μπει πλέον μια τάξη προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αλλά και της παραγωγής.

»Απαξιώνει τη φήμη και η ποιότητα των Γεωγραφικών Ενδείξεων για τα οποία η Πολιτεία και οι αποσταγματοποιοί έχουν δώσει αγώνες στην ΕΕ, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, υποβαθμίζει το τουριστικό πακέτο υπηρεσιών της χώρας , αλλά και τη δυνατότητα εξαγωγών των επώνυμων εμφιαλωμένων αποσταγμάτων».

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι εμπλεκόμενων Αρχών (ΣΔΟΕ, Τελωνεία, ΕΛ.ΑΣ, Χημική Υπηρεσία), ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, καθώς και του κλάδου αλκοολούχων ποτών και ειδικότερα της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.ΕΑΠ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Στο 1 ευρώ η τιμή της μετοχής στην ΑΜΚ

Νίκος Τσάκος: Έτοιμος ο στόλος της ΤΕΝ για την επανάκαμψη της ναυλαγοράς

Επιδότηση για e-shop: Πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι