Οικονομία

Άλλη μια ευκαιρία για όσους έχασαν λόγω COVID τις ρυθμίσεις των δόσεων

  • Κωστής Πλάντζος«Οποιος πρόλαβε», 24-48 και 100-120 δόσεις χωρίς περιουσιακά κριτήρια

Διορία έως το φθινόπωρο σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών για να βάλουν ξανά σε τάξη τις ρυθμίσεις που είχαν κάνει στην Εφορία έως το 2019, αλλά τις έχασαν από τις αρχές του 2020 επειδή έπεσαν θύματα της πανδημίας COVID-19.

Περίπου 720.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) είχαν μπει στο πρόγραμμα των 120 δόσεων το 2019 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Και τουλάχιστον 300.000 είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους με άλλες δόσεις έως τον Νοέμβριο του 2019.

Ετσι, πάνω από 1 εκατομμύριο οφειλέτες είχαν μπει σε ρύθμιση χρεών προς την Εφορία προτού η ύφεση λόγω πανδημίας πλήξει τη χώρα μας, τον Μάρτιο του 2020.

Ενάμιση χρόνο μετά, όμως, (1/12/2019-30/4/2021), δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 9,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός όσων έχουν παρατήσει τις ρυθμίσεις λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID-19 και της παράτασης στις προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που ανακοινώθηκαν.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 60% των οφειλετών έχει εγκαταλείψει τις ρυθμίσεις εκείνες, καθώς έδιναν μάχη με τις τρέχουσες οφειλές τους. Eιδικά σε όσους είχαν τις 120 δόσεις, δόθηκε ήδη δεύτερη ευκαιρία πριν από το Πάσχα να μπουν ξανά στις ρυθμίσεις που έχασαν.

Πότε και ποιους συμφέρει

Οι πρώτες νέες διευκολύνσεις που θα ανακοινώσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών θα αποτελούν αναβίωση εκείνων που χάθηκαν. Η πρώτη θα είναι ρύθμιση «όλες σε μία», καθώς αφορά κάθε είδους χαμένη ρύθμιση.

Θα είναι πιο εύκολο να ενταχθεί κάποιος σε αυτές, έναντι των 240 δόσεων που προσφέρει πλέον η νέα ρύθμιση Σταϊκούρα μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού (στο ofeiles.gov.gr), γιατί αφορούν χρέη που ήταν ήδη σε ρύθμιση και δεν θα απαιτείται φακέλωμα και περιουσιακά ή άλλα κριτήρια – τουλάχιστον για τους οφειλέτες που θα σπεύσουν αμέσως να υπαχθούν στο νέο πλαίσιο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «business stories»:

■ Οσοι είχαν αλλά έχασαν οποιαδήποτε ρύθμιση χρεών προς την Εφορία μετά το 2019 θα μπορέσουν άμεσα να βάλουν τα συγκεκριμένα χρέη τους στη νέα πάγια ρύθμιση με τις 24 ή και 48 δόσεις. Αυτή η δυνατότητα ήταν απαγορευμένη έως τώρα για τους 1 εκατομμύριο οφειλέτες που είχαν τα χρέη τους σε ρύθμιση τον Νοέμβριο του 2019. Για τον σκοπό αυτό θα ανοίξει έως τα τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου η πλατφόρμα ηλεκτρονικών αιτήσεων της ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, σχεδιάζεται να μην απαιτηθούν καθόλου (ή ίσως ελάχιστα μόνο) περιουσιακά ή άλλα κριτήρια.
■ Οσοι ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία οφειλετών που έχασαν τη ρύθμιση και δεν σπεύσουν αμέσως, αλλά μετά το καλοκαίρι, ενδεχομένως από Σεπτέμβριο ή και Οκτώβριο, θα τεθούν γι’ αυτούς σε ισχύ εισοδηματικά, περιουσιακά και άλλα κριτήρια υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση.
Στην περίπτωση αυτή αποκλείονται:
■ Οσοι δεν είχαν σημαντική μείωση εσόδων στην κρίση, τουλάχιστον 10% και άνω.
■ Οσοι κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 280.000 ευρώ.
■ Oσοι απέκτησαν ακίνητα ή μεταφορικά μέσα μεγάλης αξίας την τελευταία τριετία.
■ Αν είχαν απολέσει και άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής, από το 2017 και μετά, αλλά πριν από τις 1.11.2019, που ήταν ήδη σε ρύθμιση.

Ανοίγουν ξανά τις 120

Ταυτόχρονα, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν να δοθεί και τρίτη ευκαιρία σε όσους είχαν αλλά έχασαν τις 120 δόσεις. Παρότι το ίδιο επιχειρήθηκε και προ διμήνου, η ανταπόκριση δεν κρίνεται θερμή, καθώς η επανεκκίνηση της οικονομίας καθυστέρησε τουλάχιστον δύο μήνες. Ετσι, πολλοί δεν μπόρεσαν να πάρουν την απόφαση να ενταχθούν πριν από το Πάσχα, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία. Ωστόσο, για κάτι τέτοιο απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Θέμα χρόνου θεωρείται και, ευρύτερα, η τελική λύση για ρύθμιση σε όλα τα «κορωνοχρέη» της πανδημίας. Για να επιταχύνει τις αποφάσεις, η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει τις επόμενες μέρες τις συζητήσεις, ώστε στην 11η αξιολόγηση που θα λάβει χώρα τον Ιούλιο να δοθεί το πράσινο φως και να μην αποτελέσει εκείνη την περίοδο αντικείμενο συζητήσεων και τριβών που θα δημιουργήσουν τυχόν καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, η δυνατότητα να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων θα αφορά όσους φορολογούμενους δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Εφορία την περίοδο της πανδημίας.

Η σχετική εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει για αιτήσεις στο myBusinessSupport της ΑΑΔΕ. Οσοι επλήγησαν από την πανδημία και έχασαν κατά τη διάρκειά της τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών τους σε 100 ή και 120 δόσεις θα μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτή.

Προϋπόθεση και πάλι θα είναι να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Διαβάστε ακόμη: 

Στο στόχαστρο της Εφορίας όσοι έλαβαν επιστρεπτέες – Ποιοι θα έχουν έκπτωση (Vid)

Οικογένεια Παπανδρέου (Intersys): Πώς έφερε την…«Αλλαγή» της Πληροφορικής στην Ελλάδα

Αλλάζουν τα κριτήρια στο νέο Εξοικονομώ – Ποιοι ωφελούνται