«Άλμα» καταγράφουν τα πορτογαλικά ομόλογα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης τα οποία έδειξαν έλλειμμα 4,4% για το 2015. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έλλειμμα 4,3%, ωστόσο, όπως και να έχει, τα στοιχεία αυτά καθιστούν δύσκολη τη μείωση του ελλείμματος στο 2,2%, που είναι και ο στόχος για το 2016.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 1,5% στο 2,793%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος της απόδοσης του 2ετούς ομολόγου η οποία, από το 0,321% «εκτινάχθηκε» πάνω από 40% στο 0,437%.

portugal.png

Ο κρατικός προϋπολογισμός της Πορτογαλίας έχει εκτροχιαστεί μετά την ανάδειξη του κεντροαριστερού Αντόνιο Κόστα στην εξουσία, ο οποίος έχει ταχθεί κατά των μέτρων λιτότητας στη χώρα.

Μάλιστα, παρά τις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών πρόσφατα ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος αναστέλλει τις περικοπές των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αυξάνει τον κατώτερο μισθό, μειώνει την επιπλέον φορολόγηση των μισθωτών υπηρεσιών και αυξάνει ορισμένα κοινωνικά επιδόματα.

Ο στόχος για το έλλειμμα του 2016 ήταν αρχικά στο 2,6% ωστόσο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω ύστερα από πιέσεις των Βρυξελλών.

Πέρα από τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος η Κομισιόν ζήτησε επίσης την αύξηση των έμμεσων φόρων κυρίως στα καύσιμα και τα προϊόντα καπνού και του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (από το 13% στο 23%), με την προειδοποίηση ότι η Λισαβόνα θα πρέπει να παρουσιάσει συμπληρωματικά ισοδύναμα σε περίπτωση δημοσιονομικής εκτροπής.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εξετάσουν εκ νέου τον πορτογαλικό προϋπολογισμό τον Μάιο.