Οικονομία

Αναδρομικά: Έρχονται τρία νέα πακέτα – Ποιοι συνταξιούχοι θα τα λάβουν

  • newsroom


Στόχος του ΕΦΚΑ είναι να πληρωθούν στα τέλη του μήνα οι παλαιοί συνταξιούχοι – Εμβόλιμες πληρωμές τον Αύγουστο σε 29.032 νέους συνταξιούχους

Τρία νέα πακέτα με αναδρομικά που έρχονται αναμένουν χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος καταβολής για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα χρόνια (σε εαρμογή του νόμου Βρούτση).

Για τους παλιούς συνταξιούχους (πριν από τον Μάιο 2016) θα ακολουθήσει ο δεύτερος γύρος το φθινόπωρο.

Επίσης, ένα άλλο πακέτο αφορά στην επιστροφή της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας, που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τέλος, το τρίτο πακέτο αφορά στα αναδρομικά για τις κομμένες επικουρικές συντάξεις και τα δώρα σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εκδικάστηκαν στο ΣτΕ, το οποίο θα έχει ανακοινώσει την απόφασή του μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η απόφαση του ΣτΕ θα αφορά:

  • Στα κομμένα δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (οι αγρότες με την κατώτατη σύνταξη διεκδικούν 660 ευρώ)
  • Στις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ
  • Στην κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ισούνται με δύο επικουρικές ανά έτος

Στόχος του ΕΦΚΑ είναι να πληρωθούν στα τέλη Αυγούστου οι παλαιοί συνταξιούχοι για το πακέτο αυξήσεων και αναδρομικών από τον επανυπολογισμό των δικών τους συντάξεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 250.000 παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν έστω μικρές αυξήσεις, καθώς μέρος των αυξήσεων θα ισοφαριστεί με την προσωπική διαφορά. Το καθαρό ποσό της αύξησης θα δοθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις, εκ των οποίων οι πρώτες δύο τον Αύγουστο (εκτός απροόπτου) και οι επόμενες τρεις το 2022, το 2023 και το 2024.

Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα αναδρομικά που έπρεπε να πληρωθούν την προηγούμενη εβδομάδα σε 29.032 νέους συνταξιούχους (πριν τον Μάιο 2019). Ο επανυπολογισμός σε αυτές τις περιπτώσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να γίνουν εμβόλιμες πληρωμές μέσα στον Αύγουστο.

Αναδρομικά εισφοράς αλληλεγγύης

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δικαιούνται να λάβουν αναδρομικά έως και 10.296 ευρώ από την επιστροφή των κρατήσεων ΕΑΣ για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η ΕΑΣ που επιβάλλεται σε μικτές κύριες συντάξεις ή σε άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ, με ποσοστά μείωσης 3% ως 14%, κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου με την απόφαση 504/2021 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επιδικάστηκε διετία αναδρομικών για το 2017 και το 2018.

Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη ή με άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ δικαιούνται επιστροφή από 3% – 14% της σύνταξης από τις κρατήσεις για τα έτη 2017 και 2018. Τα αναδρομικά θα πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση σε 500.000 συνταξιούχους.

Η ετήσια επιβάρυνση των συνταξιούχων από την ΕΑΣ ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Διαβάστε ακόμη

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη μετά φόρων στα 622 εκατ. ευρώ

Τουρκική λίρα: Πτώση της ισοτιμίας της έναντι του δολαρίου μετά την παρέμβαση Ερντογάν

Goldman Sachs: Ανοδική αναθεώρηση για τον S&P 500