Οικονομία

Αναδρομικά συντάξεων: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές – Ποιοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους

  • newsroom


Πότε θα πραγματοποιηθούν οι τακτικές και έκτακτες πληρωμές από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ

Ζεστό χρήμα θα λάβουν  τις επόμενες μέρες χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς πιθανώς στις 30 Ιουνίου αναμένεται η πληρωμή των πρώτων αναδρομικών, λόγω των αλλαγών στα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι πληρωμές αφορούν περίπου 200.000 παλαιούς και νέους  συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης. Στο τέλος Ιουνίου, αναμένεται να πληρωθούν 50.000 νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους έως 150 ευρώ. Το «ταβάνι» της αύξησης φτάνουν όσοι προσεγγίζουν τα 40 έτη ασφάλισης, ενώ για όσους έχουν συμπληρώσει πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης, τα ποσοστά αναπλήρωσης μειώνονται σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Ενδεικτικά, ασφαλισμένος με 36 έτη ασφάλισης και μισθό 1.000 ευρώ πλέον θα λαμβάνει 782 ευρώ σύνταξη από 738 ευρώ που λάμβανε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει μηνιαία αύξηση ύψους 44 ευρώ. Την ίδια στιγμή ασφαλισμένος με 39 χρόνια εργασίας και μισθό 1.500 ευρώ που λαμβάνει σήμερα 996 ευρώ, με τον επανυπολογισμό θα δει το μηνιαίο εισόδημα του να φτάνει στα 1.096 ευρώ. Θα έχει δηλαδή μια ενίσχυση στο εισόδημα του της τάξης των 100 ευρώ.

Το δεύτερο «κύμα» πληρωμών θα αφορά σε περίπου 150.000 παλαιούς συνταξιούχους. Πρόκειται για όσους είχαν βγει στην σύνταξη πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Η συγκεκριμένη κατηγορία απόμαχων της δουλειάς αναμένεται να δουν τις αυξήσεις στις τσέπες από το τέλος Ιουλίου. Από αυτούς, οι 50.000 θα έχουν μικρή θετική προσωπική διαφορά και με τους νέους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης, μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και διεκδικούν μεσοσταθμική αύξηση ύψους 30 ευρώ. Από 40 έως 50 ευρώ αύξηση θα δουν οι περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (γιατί είχαν αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Νέο κύμα αναδρομικών για τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα ξεκαθαρίσει αν η πολιτεία θα κληθεί να βάλει για ακόμη μια φορά το χέρι στην… τσέπη. Στην πραγματικότητα το ΣτΕ θα αποφασίσει αν οι περίπου 2,5 απόμαχοι της δουλειάς δικαιούνται νέο γύρο αναδρομικών από τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρώτη πιλοτική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, η κυβέρνηση  προχώρησε στην επιστροφή αναδρομικών μόνο για το διάστημα των 11 μηνών (Ιούνιος 2015 -Μάιος 2016).  Σύμφωνα με τις συνταξιουχικές οργανώσεις που έχουν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο η απόφαση της κυβέρνησης να πληρώσει μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να εξαιρέσει τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα ήταν παράνομη και αντισυνταγματική.

Η λίστα των συνταξιούχων που διεκδικούν νέο γύρο αναδρομικών χωρίζεται σε 3 κατηγορίες. Στους 2,4 εκατ. συνταξιούχους που ενδέχεται να λάβουν τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για διάστημα 11 μηνών. Στους 200.000 απόμαχους της δουλειάς που είχαν ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη πριν από την ψήφιση του νόμου Βρούτση, που προέβλεπε τη διατήρηση του δικαιώματος να συνεχίσουν τις δίκες τους για τα αναδρομικά δώρων και επικουρικών και τέλος, σε εκείνους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά τη νομοθετική διάταξη του καλοκαιριού του 2020, η οποία απαγόρευε σε όσους έλαβαν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων να προσφύγουν για τις επικουρικές και τα δώρα.

Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται μέσα στον Ιούνιο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσει νομικών το συνολικό ποσό που ενδεχομένως να κληθεί να καταβάλει το κράτος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 2,5 δις ευρώ. Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 723 εκατ. ευρώ από περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και 1,8 δισ. ευρώ από το «κούρεμα» στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Τα ποσά που διεκδικούν οι απόμαχοι της δουλειάς κυμαίνονται από 800 έως 2.000 ευρώ, με τα μεγαλύτερα ποσά να διεκδικούνται από χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΕΤΑΑ που είχαν το 2012 εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά.

Διαβάστε ακόμη:

«Κουρεμένα» ενοίκια: Τελευταία ευκαιρία για να μη χάσετε τις αποζημιώσεις Μαΐου

Εστίαση: Πρώτες αγωγές αποζημίωσης από επιχειρήσεις κατά του Δημοσίου

Πειραιώς: Οριστική συμφωνία για την πώληση του Sunrise I, στο 34% της λογιστικής αξίας