Κάλλιο αργά παρά ποτέ: Μετά από ένα δύσκολο 2023, αλλά και αρχές του 2024, η πρώτη ανάγνωση για την οικονομία της Κίνας τον Μάρτιο δείχνει μια ανάκαμψη που κατευθύνεται προς το δεύτερο τρίμηνο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο παρουσίασαν ότι ο επίσημος δείκτης PMI της Κίνας για τον μήνα Μάρτιο επέστρεψε πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών σημείωσε την ισχυρότερη ένδειξή του από τον Ιούνιο και ένας ξεχωριστός εργοστασιακός δείκτης από την Caixin και την S&P Global έφτασε σε υψηλό 13 μηνών.

Το θετικό είναι πως η βελτίωση φαίνεται να είναι πραγματική. Οι εξαγωγές και ο παγκόσμιος τομέας ηλεκτρονικών ειδών ανακάμπτουν ξανά και η ευκολότερη λήψη δανείου βοηθούν την υποστήριξη των επενδύσεων.

Από την άλλη πλευρά, το Πεκίνο εξακολουθεί να μοιάζει πολύ νευρικό, όσον αφορά μία αξιοσημείωτη πτώση γουάν και την ανάκαμψη των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει πολύ πιο δύσκολα, περαιτέρω σημαντικά νομισματικά κίνητρα. Παράλληλα η αγορά εργασίας και ο τομέας ακινήτων της Κίνας εξακολουθούν να φαίνονται αδύναμα. Αλλά και ο επίσημος στόχος ανάπτυξης για το 2024, περίπου στο 5%, φαντάζει ακόμη υψηλός.

Παρά τα παραπάνω, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόσφατη νομισματική χαλάρωση της Κίνας φαίνεται να λειτουργεί. Μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία το κόστος δανεισμού φαινόταν πολύ υψηλό για την υγεία της οικονομίας στο σύνολό της, η λήψη δανείων, έχει αρχίσει να βελτιώνεται αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα για τους δανειολήπτες με χαμηλότερη αξιολόγηση. Οι αποδόσεις του εταιρικού χρέους τριών μηνών με αξιολόγηση AA- έχουν μειωθεί κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες από τα μέσα Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του παρόχου δεδομένων CEIC. Οι αποδόσεις των κινεζικών κρατικών ομολόγων μειώνονται επίσης σημαντικά, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν η εντονότερη ανάκαμψη στις επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης της Κίνας. Οι συνολικές επενδύσεις αυξήθηκαν σχεδόν 10% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Οι επενδύσεις στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και εξοπλισμού επικοινωνίας παρουσίασαν άνοδο σχεδόν 15%. Για το 2023 συνολικά, τα ποσοστά αυτά ήταν 6,5% και 9,3% αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία της Κίνας χρειάζεται όλη τη βοήθεια που μπορεί να λάβει από μια υποστηρικτική κεντρική τράπεζα, αλλά και τις εξαγωγές. Εάν η Fed καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων, τουλάχιστον ένα από αυτά τα στηρίγματα μπορεί να μην εξακολουθεί να υπάρχει.

Διαβάστε ακόμη:

Έτοιμες για τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων τον Ιούνιο Fed και ΕΚΤ (πίνακες)

Ο Τέλης Μυστακίδης εξαγοράζει την Aegean Baltic Bank

Πώς τα Ιωάννινα κατάφεραν να προσελκύσουν ξένες εταιρείες και εργαζόμενους (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ