Για απάτη μη καταβολής ΦΠΑ σε ό,τι αφορά τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) σε σχετική ανακοίνωση.

Η προειδοποίηση γίνεται με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΑΔΕ για φοροδιαφυγή ΦΠΑ σε μεγάλο αριθμό μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Όπως τονίζει ο ΣΕΑΑ, κάθε αγοραστής εισαγόμενου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου θα πρέπει να επιβεβαιώνει ότι το όχημα έχει εκτελωνιστεί νόμιμα και με αληθή παραστατικά.

Μάλιστα, όπως προέκυψε από τις πρώτες απαντήσεις στα ερωτήματα που απέστειλε το τελωνείο σε ξένες αρχές, ο οφειλόμενος ΦΠΑ δεν είχε καταβληθεί σε ποσοστό 40%. Εκτός από τους οφειλόμενους εισαγωγικούς δασμούς, το μέσο πρόστιμο ανά περίπτωση είναι 6.850 ευρώ.

Ο ΣΕΑΑ τονίζει επίσης ότι οι τελεωνειακές παραβάσεις και τα πρόστιμα «ακολουθούν» το όχημα, πράγμα που σημαινει ότι αν ο εισαγωγέας / έμπορος μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχει διαπράξει λαθρεμπορία ή φοροδιαφυγή στο τελωνείο, επιβαρύνεται ο νέος ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγκεκριμένα:

  • Το όχημα δεσμεύεται από το κράτος, μέχρι να εξοφληθούν όλα τα πρόστιμα και να τελεσιδικήσουν τα ένδικα μέσα.
  • Το τελωνείο στρέφεται κατά του αγοραστή, αν τυχόν εικονικά στο όνομα αυτού πραγματοποιήθηκε ο τελωνισμός.
  • Σε κάθε περίπτωση, το όχημα απαγορεύεται να μεταβιβαστεί.

Διαβάστε ακόμη

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο «Γέφυρα 2» – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μη επιστρεπτέα αποζημίωση 1.000 – 4.000 ευρώ για κλειστές επιχειρήσεις

«Έμφραγμα» στο Σουέζ: Πόσο θα πάει ο λογαριασμός και ποιοι θα τον πληρώσουν