Οικονομία

Αποκλειστικό – Aντικειμενικές αξίες: Πού αυξάνονται έως 250% οι τιμές (πίνακες)

  • των Κωστή Πλάντζου – Στέλιου Κράλογλου


Φορολογική δικαιοσύνη: Βίλες στη Μύκονο πλήρωναν φόρους σαν διαμέρισμα στην Πλατεία Βάθη! - Αποκαλυπτήρια για τις νέες αντικειμενικές των ακινήτων στις 9:00 από τον υπ. Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

Σε περιοχές έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος και σε τουριστικά φιλέτα που παρέμεναν “ξεχασμένα” επί δεκαετίες από την εφορία, εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών που έρχονται μετά από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και τον γγ Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλο στις 9:00.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «πριγκιπάτο» της Μυκόνου: σε περιοχή όπου οι ιδιοκτήτες πλήρωναν φόρους με αντικειμενική τιμή … Πλατείας Βάθη και Αγίου Παντελεήμονα (με μόλις 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό!) τώρα θα δουν την Τιμή Ζώνης να εκτοξεύεται κατά 217% και να φτάνει στα 3.800 ευρώ το τετραγωνικό.

Στον αντίποδα, υποβαθμισμένες περιοχές στην πρωτεύουσα αλλά και οικισμοί στην περιφέρεια που ήταν αδικημένοι φορολογικά, θα πάρουν ανάσα: στα Άνω Λιόσια, σε Ζώνη με τιμή 650 ευρώ, έρχεται πτώση της τάξεως 31% καθώς η αντικειμενική μειώνεται πλέον στα 450 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στη Φλώρινα μάλιστα, οι μειώσεις φτάνουν μέχρι και το 50%, αφού σε οικισμό που εντάσσεται για πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών, η τιμή της εφορίας δεν αυξάνεται αλλά αντιθέτως μειώνεται από το νέο έτος: από 600 ευρώ που ισχύει, σε 300 ευρώ το τετραγωνικό.

Από το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών που αποκαλύπτει  το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, προκύπτουν τρία συμπεράσματα που επηρεάζουν άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις:

  1. Από τις 13.808 περιοχές (Ζώνες) που αλλάζουν τιμή, σχεδόν στις μισές έρχονται αυξήσεις. Σε άλλες τόσες, οι τιμές είτε παραμένουν ίδιες, ή και μειώνονται.
  2. Οι αυξήσεις είναι τριών ταχυτήτων και διαφοροποιούνται με βάση αν η περιοχή είναι ήδη εντός του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων (ΑΠΑΑ), ή αν εντάσσεται τώρα για πρώτη φορά ή εάν επεκτείνεται η Τιμή Ζώνης και σε αυτήν.

Αίσθηση προκαλεί η περίπτωση της Ιθάκης, στην Α’ Ζώνη στο Βαθύ, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση Τιμής Ζώνης στη χώρα (+250%) λόγω εντάξεως του νησιού στις αντικειμενικές. Από 600 ευρώ ανά τετραγωνικό που χρησιμοποιείται σαν αξία τώρα (με βάση την χαμηλότερη στην Περιφέρεια) η Τιμή Ζώνης ορίζεται 3,5 φορές επάνω, στα 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Σε απόλυτα μεγέθη πάντως, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται σε περιοχή που είναι ήδη ενταγμένη στις αντικειμενικές. Και συγκεκριμένα στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, όπου η Τιμή Ζώνης αυξάνεται κατά 1.900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο: από τα 8.900 ευρώ πηγαίνει στα 10.800 ευρώ ανά τετραγωνικό – που είναι και η μεγαλύτερη Τιμή Ζώνης σε ολόκληρη τη χώρα.

Επιπλέον, σε 165 οικισμούς όπου επεκτείνονται οι υφιστάμενες Τιμές Ζώνης, οι αυξήσεις ξεπερνούν κατά πολύ το 40% κατά μέσο όρο.

3. Μειώσεις τιμών έως περίπου 50% παρατηρούνται σε όλη την Ελλάδα, τόσο σε υφιστάμενες Ζώνες, όσο και σε οικισμούς που εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα.

Χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ότι υπάρχουν ζώνες ακόμα στο κέντρο της Αθήνας που δεν θα δουν απολύτως καμία μεταβολή. Ωστόσο, ακόμα και σε περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στις αντικειμενικές, προκύπτουν μειώσεις τιμών. Για παράδειγμα, περιοχή στην Αλεξανδρούπολη που ως τώρα έχει τιμή 850 ευρώ (την χαμηλότερη σε όλη την Δημοτική Ενότητα) από 1ης Ιανουαρίου θα αποκτήσει δική της αντικειμενική τιμή 600 ευρώ (μείωση 19%).

Η μεγαλύτερη μείωση τιμών σε όλη τη χώρα, παρατηρείται στο νησί των Φαιάκων. Περιοχή στη Β.Κέρκυρα εντάσσεται στο σύστημα των αντικειμενικών και ορίζεται Τιμή Ζώνης 500 ευρώ ανά τετραγωνικό, αντί 1.050 που εφαρμόζεται σήμερα και την αντλούσε από όμορο Δήμο. Η μείωση φτάνει στο 52%.

Τα «φιλέτα»

Περιοχές με νέα project όπως η ανάπλαση του Ελληνικού, οι επεκτάσεις του Μετρό κ.λπ. αλλά και VIP περιοχές με πολλούς τουρίστες και …λίγη εφορία, θα «τσουρουφλιστούν» με τις νέες αντικειμενικές.

Όπως επίσης, και περιοχές που εντάσσονται για πρώτη φορά στις αντικειμενικές. Σε οικισμό στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης, η τιμή της εφορίας σήμερα είναι 600 ευρώ το τετραγωνικό. Με την ένταξή του στις αντικειμενικές η τιμή εκτοξεύεται σε 1.050 ευρώ το τετραγωνικό, δηλαδή αύξηση 75%.

Περιοχές όπου σύμφωνα με πληροφορίες εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα και, άρα, οι τιμές και τα κόστη της εφορίας αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, είναι:

· στην Αττική: οι παράλιες περιοχές έως τα Λεγρενά και το Σούνιο, Χάρακας, Δασκαλειό, Κακιά Θάλασσα, Λιμανάκια Κερατέας κ.ά.

· στην Αίγινα: η Πέρδικα και η Σουβάλα

· στο Αιγαίο: εκτάσεις σε Μύκονο, Σαντορίνη, Τήνο, Σίφνο, Χίο, Σάμο, Κάλυμνο, Κω και Ρόδο

· στην Αχαΐα: Διακοπτό, Αιγείρα, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος, Βραχναίικα κ.ά.

· στην Ηλεία: Κυλλήνη, Ανδραβίδα, Αρχαία Ολυμπία

· στο νομό Θεσσαλονίκης: ο Λαγκαδάς

· στη Χαλκιδική: όλες οι παραλιακές περιοχές, Ποσείδι, Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου κ.ά.

· στο Νομό Τρικάλων: Περτούλι, Ελάτη, Καστράκι, Φαρκαδώνα

· στην Άρτα: Τζουμέρκα, Κομμένο, Κομπότι

· στη Ζάκυνθο: Βολίμες, Κερί, Καλαμάκι, Βασιλικός

· στην Κεφαλονιά: Ληξούρι, Σάμη, Φισκάρδο, Βασιλικιάδες, Βαθύ Ιθάκης

· στην Κέρκυρα: Λευκίμμη, Παλαιοκαστρίτσα, Κασσιόπη, Στρογγύλη

· στη Λευκάδα: Πόρτο Κατσίκι, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας,

Ο νέος “Χάρτης” της Εφορίας

Όσον αφορά τις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο σύστημα των αντικειμενικών, αίσθηση προκαλούν οι αυξήσεις των τιμών σε Ζώνες των νοτίων προαστίων όπου αναπτύσσονται μεγάλες επενδύσεις και παρατηρείται μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους για ακίνητα.

Για παράδειγμα, στη Γλυφάδα, μια χαρακτηριστική περιοχή της λεγόμενης «Αθηναϊκής Ριβιέρας», τιμή Ζώνης που σήμερα βρίσκεται στα 1.950 ευρώ ανά τετραγωνικό, «απογειώνεται» στα 2.700 ευρώ. Η «διόρθωση» της τιμής ώστε να φτάσει την πραγματική αξία της περιοχής είναι της τάξεως του 38%.

Γενικότερα πάντως, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, προκύπτει ότι αυξήσεις στις Τιμές Ζώνης θα δουν οι ιδιοκτήτες στις περισσότερες περιοχές της πρωτεύουσας και των μεγάλων αστικών κέντρων. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξήσεις στις συγκεκριμένες Ζώνες έχουν ήδη προαναγγελθεί από την καταγραφή που έγινε το 2017. Οι αυξήσεις ανακοινώθηκαν στους θεσμούς αλλά η τότε κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές να γίνουν σταδιακά και σε τρεις φάσεις. Ο πρώτος γύρος αυξήσεων έγινε το 2018, αλλά οι επόμενες αυξήσεις (22%-30% μεσοσταθμικά ανά έτος) που ήταν προγραμματισμένες για το 2019 και το 2020 δεν έγιναν ποτέ, επειδή μεσολάβησαν οι εκλογές.

Στο διάστημα αυτό όμως, δηλαδή από το 2018 και μετά, μόνο στην Αθήνα οι εμπορικές τιμές αυξήθηκαν κατά 23%, σύμφωνα με μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος. Και αυτή η διαφορά αποτυπώθηκε και στις νέες τιμές που κατέγραψαν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές, στα πορίσματα που παρέδωσαν στην Ομάδα του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπ.Οικονομικών, Χρήστου Τριαντόπολου. Τα στοιχεία συνελέγησαν με πλήρη ανωνυμία μέσα από μία αδιάβλητη διαδικασία.

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας να κλείσει η «ψαλίδα» μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών, καταγράφεται στα εξής παράδειγμα:

  • στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, περιοχή στη Νέα Φιλαδέλφεια θα έχει αύξηση στην Τιμή Ζώνης 20%. Δηλαδή από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό που ισχύει σήμερα, η τιμή της εφορίας θα φτάσει στα 1.200 ευρώ.
  • στον Νότιο Τομέα Τομέα της Αθήνας, στα όρια του Δήμου Αγίου Δημητρίου, η Τιμή Ζώνης αυξάνεται στα 1.600 ευρώ, έναντι 1.300 ευρώ που ισχύει σήμερα, με αύξηση 23%.

Οι νέες αντικειμενικές φέρνουν όμως και αρκετές μειώσεις τιμών. Ακόμα και στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, στην περιοχή του Ταύρου, υπάρχει Ζώνη όπου η αντικειμενική τιμή θα μειωθεί κατά 50 ευρώ, από 800 στα 750 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Τα σχέδια για τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αλλαγή της Τιμής Ζώνης δεν σημαίνει αυτόματα και αύξηση ή μείωση του αντίστοιχου ΕΝΦΙΑ. Αυτό συμβαίνει διότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές οι οποίοι επιβάλλονται σε ένα εύρος αντικειμενικής αξίας – κλιμάκιο.

Για παράδειγμα:

  • για Τιμή Ζώνης από 751 ευρώ έως 1.050 ευρώ επιβάλλεται φόρος 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του ακινήτου
  • για Τιμή Ζώνης από 1.501 έως και 2.000 ευρώ ισχύει συντελεστής φόρου 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό
  • για Τιμή Ζώνης 2.001-2.500 ευρώ επιβάλλεται φόρος 6 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Επιπλέον, με βάση τις νέες αντικειμενικές θα ξεκινήσει και μια άσκηση προσαρμογής τους στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Στόχος είναι η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ να παραμείνει ίδια και να μην αλλάξει (2,25 δισ. ευρώ το χρόνο). Άρα όπου οι Τιμές Ζώνης αυξάνονται, αναμένεται να υπάρξει μείωση των υπόλοιπων συντελεστών που συνθέτουν την εξίσωση του φόρου που θα πληρώσουν από το Μάρτιο του 2022 οι πολίτες (ίσως και σε δέκα μηνιαίες δόσεις).

Μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση θα είναι, αν η ένταξη των νέων περιοχών στις αντικειμενικές, θα αποφέρει έσοδα περίπου 400 εκατ. ευρώ. Αυτά που γλίτωναν «έχοντες και κατέχοντες», θα χρηματοδοτήσουν τη μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από το 2022 και μετά.

Επιπλέον το 2022 είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί και ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται στα ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 250.000 ευρώ και πάνω. Πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε το 2020 ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

Περιοχές που έχουν ήδη αντικειμενικές Τιμή Ζώνη

σήμερα

Τιμή Ζώνης

1.1.2022

Μεταβολή
Άνω Λιόσια 650 450 -31%
Ταύρος 800 750 -6%
Δήμος Αθηναίων 1.450 1.450 0
Νέα Φιλαδέλφεια 1.000 1.200 +20%
Άγιος Δημήτριος 1.300 1.600 +23%
Γλυφάδα 1.950 2.700 +38%
Αργυρούπολη 1.300 1.600 +23%
Νεάπολη Θεσσαλονίκης 850 1.100 +30%
Ωραιόκαστρο 900 600 – 33%

 

Περιοχές που εντάσσονται στις αντικειμενικές Τιμή Ζώνη

σήμερα

Τιμή Ζώνης

1.1.2022

Μεταβολή
Μύκονος 1.200 3.800 +217%
Ιθάκη (οικισμός) 600 1.250 +108%
Ιθάκη (Βαθύ) 600 2.100 +250
Χερσόνησος Ηρακλείου 600 1.050 +75%
Αλεξανδρούπολη 850 600 -19%
Φλώρινα 600 300 -50%
Κέρκυρα 1.050 500 -52%

 

Σημείωση: Οι Τιμές Ζώνης αφορούν διαμέρισμα 1ου ορόφου, πενταετίας, 90-110 τ.μ. με μία πρόσοψη σε δρόμο με συντελεστή εμπορικότητος 1.

Διαβάστε ακόμη

Ο πανούργος υπουργός, οι… γερμανικές σκέψεις για την Cosmote και η μητέρα των μαχών για το πακέτο των 6 δισ. ευρώ 

«Κουρεμένα» ενοίκια: Προβλήματα και «κακοτοπιές» στις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων

Moonfare: Η startup που εξασφαλίζει το «χρυσό» εισιτήριο για τον κόσμο των private equity funds έρχεται στην Ελλάδα