Διασκέδαση, εστίαση, ξενοδοχεία, τουρισμός και τροφοδοσία επιχειρήσεων είναι από τους πρώτους στη λίστα της κυβέρνησης προς διεύρυνση των δικαιούχων μέτρων στήριξης, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν  εξαιτίας της πανδημίας και της νέας αλλά πολύ πιο επιθετικής μετάλλαξης “Ομικρον”. Οι αποφάσεις για να στηριχθούν οι κλάδοι αυτοί ή και άλλοι,  θα ληφθούν μέσα στο προσεχές δεκαήμερο, με βάση τα πρώτα στοιχεία από τις τράπεζες για την πτώση που είχαν στις εισπράξεις τους από ηλεκτρονικές συναλλαγές, μετά τα Χριστούγεννα. Εκεί θα αποτυπωθεί ο αντίκτυπος από την απαγόρευση της μουσικής και το κλείσιμο των καταστημάτων Εστίασης τα μεσάνυχτα, εφόσον αποδειχθεί πως προκαλούν και ευρύτερα επιπτώσεις.

Εν αναμονή των εξελίξεων, ήδη εντοπίζονται πάντως και σοβαρά προβλήματα όπως αυτά που είχαν απασχολήσει έντονα στις αρχές του 2021, με τις δηλώσεις Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητος.

Παρά τις διορθώσεις που έγιναν μαζικά στους περιβόητους «ΚΑΔ» το α΄εξάμηνο πέρυσι, διαπιστώνονται ξανά πολλαπλά  προβλήματα. Για παράδειγμα, θέματα που ανακύπτουν και τίθενται προς εξέταση από το υπουργείο Οικονομικών είναι και τα εξής:

· η απαγόρευση της μουσικής αφορά ένα μέρος μόνον της εστίασης (μπαρ, καφωδεία κλπ) ενώ πέρυσι όλοι οι ΚΑΔ της Εστίασης επιδοτήθηκαν. Ως εκ τούτου, τώρα ανακύπτουν και πάλι αιτήματα προς την ΑΑΔΕ για αναδρομικές διορθώσεις ΚΑΔ, από επιχειρήσεις εστίασης που δεν είχαν μπει στη διαδικασία αυτή πέρυσι αφού επιδοτήθηκαν τότε λόγω των οριζόντιων μέτρων παρά τις αποκλίσεις στους Κωδικούς Δραστηριότητας που δηλώνουν.

· πρόβλημα  ανακύπτει για αναστολές εργασίας υπαλλήλων, λόγω της σύγχυσης για το ποιος είναι ο πρωτεύων ΚΑΔ και ποιος ο δευτερεύων ΚΑΔ μιας επιχείρησης.

Για πολλούς εργαζόμενους με ειδικότητες που σχετίζονται με την μουσική,  η πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ δεν δέχεται τις δηλώσεις των επιχειρήσεων για αναστολή εργασίας και δικαίωμα επιδότησης με 17,8 ευρώ τη μέρα από το κράτος (534 ευρώ το μήνα) επειδή σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις Εστίασης έχουν αρκετούς κωδικούς ΚΑΔ και, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν ενεργή σύμβαση με αυτές τις επιχειρήσεις, μπορεί να είναι ο τρίτος ή ο τέταρτος κατά σειρά δηλώσεως ΚΑΔ της επιχείρησης, εκείνος που αφορά τη μουσική. Το πρόβλημα που διαπιστώνουν οι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης, είναι μην δέχεται η πλατφόρμα την δήλωση αναστολής για εργαζομένους μουσικούς, εάν δεν βρίσκει και ΚΑΔ που να αφορά μουσική.

Για να μην αποκλειστούν για τέτοιους λόγους οι δικαιούχοι αποζημιώσεων, το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει πέρυσι την λύση, να εξετάζεται ο ΚΑΔ με τα υψηλότερα δηλωθέντα έσοδα. Αυτό ίσχυσε και έλυσε προβλήματα πολλών. Κυρίως όμως ζητήματα όπου γινόταν διάκριση μεταξύ πχ χονδρικής και λιανικής πώλησης μιας βιοτεχνίας.

Στην περίπτωση της εστίασης είναι μάλλον πιο δύσκολο να επιμεριστούν τα έσοδα: για παράδειγμα, μπορεί το βράδυ μία ταβέρνα να έχει ζωντανή μουσική, αλλά το πρωί όχι. Και δύσκολα μπορεί να διαχωρίσει κανείς τα έσοδα ανά ΚΑΔ (για να κάνει συγκρίσεις και αναγωγές το 2022)  αναλόγως με το πόσα εισπράχθηκαν όταν έπαιζε μουσική ή όχι, για κάθε ώρα κάθε ημέρας λειτουργίας του καταστήματος, το 2020 και το 2021.

· ειδικά οι μουσικοί έρχονται αντιμέτωποι με μία άλλη κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Οι περισσότεροι μουσικοί είναι μεν εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα  “Μητρώο Καλλιτεχνών”. Αλλού ούτε εκεί γίνεται δεκτή μονομερής δήλωση αναστολής εργασίας εκ μέρους τους, επειδή έχουν ενεργές συμβάσεις με τις επιχειρήσεις Εστίασης.

Συνεπώς μονομερή δήλωση ως πληττόμενοι δεν μπορούν να κάνουν αφού φαίνεται να εργάζονται, αλλά όταν η επιχείρηση δηλώνει ότι τους βγάζει σε αναστολή η πλατφόρμα την απορρίπτει λόγω λάθους ΚΑΔ!

Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, ενώ με κρατική εντολή αποφασίζεται απαγόρευση εργασίας κάποιων ειδικοτήτων, η αποζημίωση σχετίζεται με τον ΚΑΔ του εργοδότη τους. Αλλά το μπλέξιμο με τους ΚΑΔ απειλεί στέρηση των δικαιωμάτων από νόμιμα εργαζόμενους.

Αφού λυθούν τα θέματα των εργαζομένων, ως τα τέλη του μηνός το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει και μέτρα στήριξης εργοδοτών-επιχειρήσεων βάσει των ΚΑΔ, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρικές συσκευές: Μοντέλο «Εξοικονομώ» για το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης

Πλειστηριασμοί: Το οικόπεδο – «φιλέτο» στην παραλιακή, το «πρώην» ΙΚΑ Γλυφάδας και η πολυτελής βίλα στη Μύκονο

Τα φρέσκα γκάλοπ του νέου έτους και ο «βολικούλης» πρωθυπουργός, η εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς, η επιστροφή της Citi και το οινοποιείο Κοντομηνά