Προσθεσμία έως και σήμερα, Τετάρτη 31/01/2024, έχουν οι αυτοαπασχολουμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, που επιθυμούν να ελέγξουν ή να αλλάξουν την κλίμακα των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν, διαμορφώνοντας αναλόγως τα ποσά της κύριας σύνταξης και των παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

Σημειώνεται πως όσο υψηλότερη η κλίμακα που θα επιλέξει ο υπόχρεος, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι συντάξιμες αποδοχές που θα λάβει στο μέλλον, ενώ όσο χαμηλότερες είναι οι εισφορές τόσο χαμηλότερη και η μελλοντική σύνταξη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, το 90% των 1,3 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών επιλέγει χαμηλές εισφορές που οδηγούν σε χαμηλές μελλοντικές συντάξεις, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Πώς επιλέγετε ασφαλιστική κατηγορία

Η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε Κλάδο Ασφάλισης και το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους.

Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μπορεί ο κάθε ασφαλισμένος να επιλέξει την ασφαλιστική κατηγορία κατάταξής του για το έτος 2024. Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίηση με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.

Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία:

  • Ανακαλούνται τα ταυτοτικά σας στοιχεία
  • Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης
  • Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής σας
  • Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης
  • Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης
  • Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για Άκτιο – Αμβρακία: Αλλάζει την όψη της Δυτικής Ελλάδας – Ξεκλειδώνει αναπτυξιακές προοπτικές (vid)

Alvarez & Marsal για Ελλάδα: Πρόσθετες επενδύσεις 50 έως 100 δισ. δολαρίων «ξεκλειδώνει» η επενδυτική βαθμίδα

Τράπεζα Πειραιώς: Σημάδια κόπωσης στην εγχώρια αγορά ακινήτων (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ