Οικονομία

Ασφαλιστικό: Υπέρ των μεταρρυθμίσεων οι φορείς – Πιο βιώσιμο το θεωρεί η Βουλή

  • newsroom


Πληρούται η συνταγματική υποχρέωση για τον δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα - «Είναι μία δράση ανταποδοτική υπέρ των νέων»

Για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο ασφαλιστικό και συγκεκριμένα για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα τοποθετήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς στην Βουλή μιλώντας για το νομοσχέδιο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Βέττας είπε κατά την ακρόαση φορέων στη Βουλή ότι η μετατροπή από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό δεν αφορά στο σύστημα συνολικά. Αντιθέτως, είπε, τα 4/5 των εισφορών παραμένουν στο διανεμητικό σύστημα και η μεταρρύθμιση αφορά μόνο στο περίπου 1/5 των εισφορών. Επίσης, λαμβάνει χώρα σταδιακά, ήτοι μόνο για τους νεοεισερχόμενους, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι σχετικά μικρό και διαχειρίσιμο. «Ο χαρακτήρας είναι συμπληρωματικός» σημείωσε.

Ο κ. Βέττας τόνισε ότι η χώρα έχει με διαφορά την υψηλότερη στον κόσμο χρηματοδότηση του ασφαλιστικού από τον προϋπολογισμό και τη φορολογία και αυτό είναι ενδεικτικό των δομικών προβλημάτων που έχει το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ταμείο Ανάκαμψης: Aρχές Αυγούστου τα πρώτα €4 δισ. από την ΕΕ

ΑΑΔΕ: Αντιμετωπίστηκε τεχνικό πρόβλημα που οδηγούσε σε λάθος υπολογισμό φόρου ελεύθερων επαγγελματιών

Εlivi: Μετά το Ξενία «φορτσάρει» για τη νέα υποψήφια στρατηγική επένδυση των 64,5 εκατ. στη Σκιάθο (pics)