Οικονομία

BofA: Νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες και νέες προβλέψεις για οικονομία (Γραφήματα)

  • Νίκος Μελαχροινός


Tο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,1% το 2021 - Θετικός ο αντίκτυπος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας - Οι τιμές στόχοι για Alpha Bank, Εθνική και Eurobank

Οι ελληνικές τράπεζες θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο σχέδιο ανάκαμψης με τον εντοπισμό και τη συγχρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων επισημαίνει σε νέο report της η Bank of America Global Research.

Η ανάπτυξη είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της κερδοφορίας και όχι μόνο για την απομόχλευση του κινδύνου, εξηγεί η BofA και σε γενικές γραμμές αναμένει ότι οι τράπεζες θα επιτύχουν σε αυτή την προσπάθεια. Για αυτό το λόγο παραμένει θετική για τον κλάδο και αναβαθμίζει τον τίτλος της Alpha Bank από ουδέτερη σύσταση σε σύσταση αγοράς, διατηρεί τις συστάσεις αγοράς σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank και τέλος τη σύσταση υποαπόδοσης της για την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι τιμές στόχοι είναι: 1,45 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, 3,30 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και 1,15 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank.

Τα βασικά συμπεράσματα της BofA Global Research για τις εγχώριες τράπεζες και την οικονομία είναι ότι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το τεράστιο πρόγραμμα πωλήσεων μη εξυπηρετούμενης έκθεσης που οδηγεί σε βελτιωμένο προφίλ κινδύνου και χαμηλότερο μελλοντικό σχηματισμό NPEs.

Στο προηγούμενο report της, η BofA ανέφερε ότι Alpha Bank και Πειραιώς είχαν κεφαλαιακά κενά και πλέον η Πειραιώς ολοκλήρωσε μια αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ και η Alpha Bank μόλις δρομολόγησε αύξηση κεφαλαίου συνολικού ύψους 0,8 δισ. ευρώ. Η απότομη πτώση του ΑΕΠ το 2020 αμβλύνθηκε από ένα ευρύ σύνολο δημόσιων μέτρων και σε τραπεζικό επίπεδο οι τάσεις σχηματισμού NPE παρέμειναν ευνοϊκές ακόμη και μετά τη λήξη από τα μορατόρια των δανείων τον Δεκέμβριο του 2020.

Με βάση το καλό ιστορικό τους στην εκτέλεση, τα σταθερά επίπεδα κεφαλαίων και τη χρήση δομών τιτλοποίησης (Hercules), αναμένει ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους για τα NPE.

Ισχυρό τρίμηνο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα σταθερό έτος ανάκαμψης

Οι οικονομολόγοι της BofA αναβάθμισαν την αύξηση του ΑΕΠ για το 2021 σε 5,1% (από 3,4%) λόγω ενός καλύτερου του αναμενόμενου πρώτου τριμήνου και της επιτάχυνσης του ρυθμού επαναλειτουργίας της οικονομίας.
Παρά τους παρατεταμένους περιορισμούς της Covid – 19, το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ εξέπληξε ανοδικά, επεκτεινόμενο κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση, χάρη στην καλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων και τη θετική συμβολή των αποθεμάτων.

Επιπλέον, η πρόοδος στον εμβολιασμό στήριξε την επαναλειτουργία της οικονομίας την άνοιξη και επέτρεψε την έναρξη της τουριστικής περιόδου στα μέσα Μαΐου. Οι δόσεις εμβολίων αντιστοιχούν πλέον σε περίπου 43,8% του ελληνικού πληθυσμού, με το 31,2% να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Επίσης, η πρόοδος του εμβολιασμού σε όλες τις χώρες της ΕΕ (και το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid – 19  της ΕΕ που ισχύει από την 1η Ιουλίου) αναμένεται να στηρίξει την επερχόμενη τουριστική περίοδο, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς αφίξεις.

Με την ταχύτερη επαναλειτουργία και την εμπροσθοβαρή ανάπτυξη, το 2022 το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,8% (από 5,7% προηγουμένως). Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη του 2021/22 ενσωματώνει τον θετικό αντίκτυπο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Κατά την περίοδο 2021-2026, η ελληνική οικονομία αναμένεται να επωφεληθεί από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους περίπου 30,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Στις 17 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε ευνοϊκή αξιολόγηση της Ελλάδας 2.0.

Διαβάστε ακόμα:

Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές για την «πράσινη» Χάλκη

Καύσωνας διαρκείας και στα πρατήρια καυσίμων – Η Ελλάδα 4η ακριβότερη στην ΕΕ

Κορωνοχρέη: Τελικό παζάρι για εξόφληση ως το 2027