Σε μείωση των επιτοκίων θα προχωρήσει η ΕΚΤ έως τα τέλη του τρέχοντος έτους εκτιμά η Capital Economics, προβλέποντας ότι οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από το καταθετικό της επιτόκιο που είναι ήδη σε αρνητικό έδαφος. Αναμένει δε ότι το εν λόγω επιτόκιο θα πέσει από το -0,4% στο -0,5%.

Παράλληλα, οι αναλυτές της Capital Economics θεωρούν σίγουρο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να προωθήσει έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, πιθανότατα τον Μάρτιο του 2020, με στόχο να δώσει τα αναγκαία στηρίγματα στην αναιμική ανάπτυξη.

Εξάλλου, σήμερα ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά, ανέφερε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης θα αναλάβει δράση για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας , αν δεν είναι επαρκής η ανάπτυξη της οικονομίας, θα το κάνει όμως μόνο για να ανακόψει τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.

Όπως είπε μιλώντας στο δίκτυο CNEWS, είναι έτοιμος να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί για να σώσει το ευρώ», πρόσθεσε όμως ότι «σήμερα υπάρχει απτή απειλή για την παγκόσμια οικονομία».

Στο σημερινό της σημείωμα η Capital Economics, αναφέρει πως η ΕΚΤ πατάει γκάζι στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής λίγο πιο γρήγορα, προβλέποντας ότι θα ανακοινώσει περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων μέχρι το τέλος του 2019 και θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων τον ερχόμενο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη η ΕΚΤ θα μπορούσε να επαναγοράσει επιπλέον ομόλογα ενός τρισ. ευρώ.

Η πρόβλεψη της CE ήταν ότι θα αρχίσει να αγοράζει ομόλογα 30 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση για ένα 12μηνο, με την πλειοψηφία αυτών να αφορά τα εταιρικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε προχωρήσει στην τελευταία μείωση επιτοκίου τον Απρίλιο του 2016 και έκτοτε στήριζε την οικονομία μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης. Ένας από τους παράγοντες, που την ωθούν σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι ο φόβος για ανατίμηση του ευρώ, η οποία θα ενέτεινε τις πιέσεις στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. 

Η Capital Economics και σε παλαιότερο, αλλά πρόσφατο σημείωμά της προέβλεπε ότι με βάση τα ζοφερά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία και με δεδομένο το πολιτικό ρίσκο και τις εμπορικές διαμάχες, η ΕΚΤ θα θελήσει να επιστρέψει το 2020 σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Έσπευδε ωστόσο να σημειώσει ότι αυτό θα συμβεί, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι τα ηνία της δεν θα έχει αναλάβει ο Βάιντμαν.