Ανάσα στο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα θα δώσουν δύο σημαντικές προτάσεις που ετοιμάζει η Ελλάδα στη διαπραγματευτική σκακιέρα με τους Ευρωπαίους. Προτάσεις που θα διερευνούν ακόμα περισσότερο τα δημοσιονομικά περιθώρια για νέα μέτρα και παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας. Στόχος της Ελλάδας, όπως και άλλων χωρών (κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου), είναι η περαιτέρω χαλάρωση στη διαχείριση τόσο του χρέους όσο και του ελλείμματος, με αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της συζήτησης για τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Η συζήτηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει -μετά από συνεχείς αναβολές- μέσα στον μήνα. Η Κομισιόν, πάρα τις αντιστάσεις των βόρειων χώρων (που υπερασπίζονται τους αυστηρούς κανόνες) κλείνει το μάτι προς τον Νότο και τις χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα.

Σχεδιάζει τη διατήρηση του πλαισίου των υφιστάμενων κανόνων αλλά με πιο ελαστικά όρια και ειδικές λύσεις. Η Ελλάδα, στην προκειμένη περίπτωση, θα μπορεί να μειώνει με πιο χαλαρούς ρυθμούς το χρέος της, ενώ όσον αφορά το έλλειμμα επιδιώκεται να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες από τον υπολογισμό, μαζί με όσες σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση. Η εξαίρεση των δαπανών αυτών θα ελαφρύνει σημαντικά το έλλειμμα κάνοντας πιο εύκολο το πέρασμα σε πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς να εμποδίζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Ειδικά στις υπερχρεωμένες χώρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αυξήσει και το κριτήριο του χρέους από το 60% στο 90% του ΑΕΠ. Αυτό, δε, θα συνδυαστεί και με τη συνέχιση του κανόνα που θέλει χώρες που έχουν χρέος πάνω από το όριο να μπορούν να μειώνουν τη διαφορά του χρέους τους από το μέγιστο ανεκτό όριο κατά το 1/20 κάθε χρόνο.

Πώς βοηθούν συνδυαστικά αυτά τα δύο εργαλεία; Η Ελλάδα αναμένεται να κλείσει τη χρονιά (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) με χρέος 169,1% του ΑΕΠ.

Αρα:

■ Με βάση το σημερινό σύμφωνο σταθερότητας, πρέπει να μειώνει κάθε χρόνο το 1/20 του επιπλέον 109,1% του ΑΕΠ (περίπου 5,5% τον χρόνο), ώστε να προσεγγίσει στο τέλος της 20ετίας το 60% του ΑΕΠ.

■ Με την πρόταση της Ε.Ε., η ετήσια μείωση του χρέους περιορίζεται στο 3,95% του ΑΕΠ, αφού η απόσταση του ελληνικού χρέους μειώνεται στο 79,1% του ΑΕΠ, κάνοντας την εφαρμογή του κανόνα σημαντικά πιο εφικτή.

Ανάλογη πρόταση είχε κάνει πριν από έναν χρόνο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) -είχε προτείνει το μέγιστο ανεκτό χρέος στο 100% του ΑΕΠ-, αλλά δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από τις βόρειες χώρες.

Η κυβέρνηση ποντάρει πολλά και στην πολιτική των ειδικών συμφωνιών για τη μείωση του χρέους που θα λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε οικονομίας. Βασική αρχή αυτών των συμφωνιών είναι η χώρα να κάνει δημοσιονομική προσπάθεια για να μειώσει το χρέος της, χωρίς όμως αυτό να επιβραδύνει την ανάπτυξή της. Για να γίνει αυτό θα λαμβάνεται υπόψη ο οικονομικός της κύκλος, αν δηλαδή η χώρα βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία ή ύφεση.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προτείνει στην Ε.Ε. να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του ελλείμματος δαπάνες που γίνονται για τη θωράκιση απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν εφικτό να υπάρξει μια ειδική μεταχείριση για τις πράσινες δαπάνες, καθώς αποτελεί αίτημα της πλειονότητας των κρατών-μελών της Ε.Ε. Με άλλα λόγια, οι δημόσιες δαπάνες που θα γίνουν για τη μετάβαση σε πράσινη ενέργεια να εξαιρούνται από το έλλειμμα, ώστε να διευκολυνθεί η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Παράλληλα, θα υποβληθεί και το αίτημα εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Αίτημα που αναμένεται να περάσει από Συμπληγάδες, καθώς το άθροισμα δαπανών για την άμυνα και το Μεταναστευτικό φτάνει ήδη στο 3% του ΑΕΠ, δηλαδή το ανώτατο όριο για το έλλειμμα.

Πάντως, αν εφαρμοστεί η εξαίρεση που ζητά η Ελλάδα, θα ανοίξει μεγάλος δημοσιονομικός χώρος για ελαφρύνσεις φόρων και αύξηση δαπανών, που είναι βέβαιο ότι από τις σκληρές χώρες του Βορρά θα εκληφθεί ως ένας πρόσθετος κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Διαβάστε ακόμη:

«Ανάρπαστοι» οι απολυμένοι των Twitter και Facebook – Premium αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να τους προσλάβει

Το πρώτο τουρκικό αυτοκίνητο του λαού κοστίζει… 49.000 ευρώ

Ματαιώνεται η «επιχείρηση lifting» στα κτήρια της Ευρώπης – Φωτεινή εξαίρεση ο Πύργος του Πειραιά (pics+vid)