«Χρυσά» καλούμαστε πλέον να πληρώσουμε τα κοτόπουλα, ένα από τα πλέον δημοφιλή γεύματα στα οικογενειακά τραπέζια των περισσότερων χωρών του πλανήτη. Άλλωστε, από τις ΗΠΑ έως τη Σιγκαπούρη, οι απανταχού καταναλωτές αναγκάζονται να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αγοράσουν το αγαπημένο τους κρέας.  

Παρότι δεν είναι το μοναδικό τρόφιμο, το οποίο επηρεάζεται δυσμενώς από το πληθωριστικό φαινόμενο, οι διαδοχικές ανατιμήσεις στις τιμές του τηγανητού κοτόπουλου ή των λαχταριστών φτερούγων όχι μόνο δεν είναι αμελητέες, αλλά έχουν αρχίσει να «τσούζουν». Και οι λόγοι είναι σαφείς: 

Πόλεμος στην Ουκρανία 

Η στρατιωτική σύρραξη στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αναταράξεις στις εξαγωγές πουλερικών σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Αλλά το μεγαλύτερο σοκ προέρχεται από τα σιτηρά. Η Ουκρανία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καλαμποκιού και μαλακού σιταριού -δύο εκ των βασικών συστατικών για τη σίτιση των κοτόπουλων. Αυτή η κατάσταση οδηγεί νομοτελειακά σε υψηλότερο κόστος παραγωγής, το οποίο εντέλει φθάνει έως τον τελικό καταναλωτή.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, οι τιμές των πουλερικών έχουν αυξηθεί κατά 8% από τις αρχές του 2022. Στο αρνητικό σπιράλ έρχονται να προστεθούν τόσο το ακριβότερο ρεύμα όσο και το υψηλότερο κόστος μεταφοράς. Με βάση όλα τα παραπάνω στοιχεία, οι αναλυτές περιμένουν μείωση της φετινής παραγωγής πουλερικών στην Ευρώπη έως και κατά 3%, κάτι που -με τη σειρά του- συνεπάγεται την εξασθένιση της προσφοράς και την τροφοδότηση ενός νέου κύκλου αυξήσεων στις τιμές. 

War in Ukraine has pushed up corn and wheat prices this year

Η γρίπη των πουλερικών 

Η γρίπη των πουλερικών, η οποία σαρώνει τα κοτόπουλα, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή των αγροτών, οι οποίοι δυσκολεύονται να σταματήσουν τη μετάδοσή της. Μόνο στις ΗΠΑ, περισσότερα από 38 εκατομμύρια κοτόπουλα και γαλοπούλες έχουν θανατωθεί από τον Φεβρουάριου. Το Ηνωμένο Βασίλειο δε, αντιμετώπισε το χειρότερο ξέσπασμα της γρίπης μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ στη Γαλλία σχεδόν ένα στα 20 πουλερικά έχει οδηγηθεί στον θάνατο.

Πληθωρισμός (και πολιτική) 

Στη Μαλαισία, η οποία σχεδιάζει να απαγορεύσει την εξαγωγή 3,6 εκατ. κοτόπουλων μηνιαίως από την 1η Ιουνίου, στόχος είναι η εξασφάλιση των τοπικών αποθεμάτων, η οποία θα βάλει «φρένο» στις αυξημένες τιμές (υψηλό πέντε ετών). Πριν την επιβολή των περιορισμών, η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει ποικιλοτρόπως να ελέγξει τις τιμές των πουλερικών, θέτοντας ανώτατες τιμές, παρέχοντας επιχορηγήσεις κ.α. 

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ασιατικής χώρας έχει ξεκινήσει έρευνα για το ενδεχόμενο συγκρότησης καρτέλ από μεγάλες εταιρείες του κλάδου, με βασική επιδίωξη τον έλεγχο των τιμών και της παραγωγής πουλερικών. Η έρευνα είναι πιθανό να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου, με την κυβέρνηση να κηρύσσει «ιερό πόλεμο» εναντίον όσων χειραγωγούν τις τιμές.  

Διαβάστε επίσης:

«Kόφτης» στα κλιματιστικά στο Δημόσιο – Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση ενέργειας

Οι Έλληνες εφοπλιστές που πήραν το στοίχημα των 5 δισ. δολαρίων (pics)

Φυσικό αέριο: Πώς θα αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο – Έκτακτα σχέδια καταρτίζει η Ευρώπη