Η Citi εξαίρει την εσωτερική ανθεκτικότητα της εγχώριας οικονομίας όπου παρά τη σημαντική εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη μεγάλη μείωση των τουριστικών εισροών από την έναρξη της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη χάρη στην ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης. Η θερινή τουριστική περίοδος του 2021 ήταν πιθανότατα καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, φθάνοντας κοντά στα επίπεδα του 2019.

Στο μηνιαίο της report για τις οικονομίες και τις επιδόσεις του, η αμερικανική παγκόσμια τράπεζα Citigroup αισιοδοξεί ότι τα καλύτερα είναι μπροστά για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας. Αρωγός της προσπάθειας, αναφέρει, είναι τα άφθονα φθηνά κεφάλαια από την Ευρώπη για επενδύσεις, για τις οποίες “διψάει” η εγχώρια οικονομία.

Η Citigroup αναμένει πλέον αύξηση του ΑΕΠ το 2021 κοντά στο 9% τώρα και επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2022 σε περίπου 4,5%. Οι άφθονοι πόροι του NextGenEU αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% του ΑΕΠ τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν 10% σε επιχορηγήσεις).

Οι επιχορηγήσεις θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδυτικών έργων – κυρίως για την ανάπλαση του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων και την παροχή στήριξης στους κλάδους του τουρισμού και των πολιτιστικών υπηρεσιών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με όρους της αγοράς, προσθέτοντας έτσι στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος, αλλά πιθανότατα όχι στο καθαρό χρέος. Ο ρητός κύριος στόχος του ΣΔΙΤ είναι η επανεκκίνηση των επενδύσεων (τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων), μετά από μια δεκαετία υποαπόδοσης, και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει τους κύριους στόχους του, κατά την άποψή της αμερικανικής τράπεζας. Οι επενδύσεις βρίσκονται ήδη 13% πάνω από τα προ-Covid-19 επίπεδα. Η ώθηση του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι σημαντική – η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα είναι περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2026, δηλαδή σχεδόν 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως. Δεδομένης της παρατεταμένης υποεπένδυσης και του πεδίου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν πολλά περιθώρια για επενδυτικές ευκαιρίες.

Διαβάστε ακόμη:

Netflix: Σαρώνει το «Squid Game» – Πόσα εκατομμύρια συνδρομητές το παρακολουθούν

Ίδρυμα Γκέιτς: Eπενδύσεις έως και $120 εκατ. για την πρόσβαση των φτωχών χωρών στη θεραπεία της Merck

ΔΕΗ: Ισχυρό ταμείο με έσοδα άνω του €1 δισ. από την αύξηση