Η DBRS Morningstar αξιολογεί θετικά τη δέσμευση της Ελλάδας για δημοσιονομική πειθαρχία, ωστόσο, οι επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργούν πρόσθετη αβεβαιότητα γύρω από τις προβλέψεις. Μια πιο μακροχρόνια επίπτωση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και στον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη. Ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Μια παρατεταμένη ή ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να εντείνει τις προϋπάρχουσες επιπτώσεις της πανδημίας, να οδηγήσει σε ασθενέστερη ανάπτυξη και να καθυστερήσει περαιτέρω την επανεξισορρόπηση των δημοσιονομικών λογαριασμών. Παρά την απουσία ισχυρών οικονομικών δεσμών με τη Ρωσία, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος σε 3,1% σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, από τις αρχικές εκτιμήσεις για 4,5%. Αυτό οφείλεται κυρίως στις αυξημένες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και στον αρνητικό αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού.

 

Τα κυριότερα σημεία αναφοράς περιλαμβάνουν:

– Η DBRS Morningstar βλέπει θετικά τη δέσμευση της Ελλάδας για δημοσιονομική πειθαρχία, ωστόσο, σημειώνει την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προβλέψεις.

– Στο μέλλον, η μείωση του χρέους θα υποστηριχθεί από το χαμηλό κόστος δανεισμού και δύο άλλους παράγοντες: (1) την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει και να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα και (2) την επίτευξη σταθερών ονομαστικών ρυθμών ανάπτυξης.

– Ο αντίκτυπος των δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων και η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της σύγκρουσης δημιουργούν καθοδικούς κινδύνους για τις προοπτικές.

“Οι διαδοχικές κρίσεις – η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία – επαναλαμβάνουν τη σημασία της ενίσχυσης των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών, της αύξησης της οικονομικής διαφοροποίησης και της διατήρησης δημοσιονομικών αποθεμάτων που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ικανότητα της οικονομίας να αντιμετωπίσει απροσδόκητα οικονομικά σοκ”, δήλωσε η Σπυριδούλα Τζίμα, βοηθός αντιπρόεδρος της DBRS Morningstar. “Ο αντίκτυπος των δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων και η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια της σύγκρουσης στην οικονομική δραστηριότητα, την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη, τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων δημιουργούν ορισμένους πτωτικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές βραχυπρόθεσμα, αλλά τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας θα καθορίσουν τελικά αν το υψηλό βάρος του χρέους παραμένει βιώσιμο”, πρόσθεσε η Σπυριδούλα Τζίμα, Assistant Vice President της DBRS.

Διαβάστε ακόμα:

Στα ύψη ο πληθωρισμός – Μειώσεις που φτάνουν στον πολίτη μελετά η κυβέρνηση

Γεράρδος: Εκτός Αττικής τα δύο νέα καταστήματα της Πλαίσιο

Από πρεσβεία του Βιετνάμ, boutique hotel και ξανά σε πλειστηριασμό: Τι συνέβη με το King Lodge στο Ψυχικό (pics)