Πλην των αυξήσεων στις συντάξεις που θεωρούνται «κλειδωμένες» πολλές έκτακτες παροχές προς τους συνταξιούχους που πέρυσι είχαν εξαγγελθεί στη ΔΕΘ φέτος βρίσκονται ακόμα υπό εξέταση εξαιτίας του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου τον οποίο ροκανίζει η αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ που δόθηκε πέρυσι σε συνταξιούχους με σύνταξη έως 600 ευρώ και άτομα με αναπηρία καθώς και τη διπλή ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια που θα κλειδώσει αυτή την εβδομάδα θα περιλαμβάνεται και η καταβολή νέας επιταγής ακρίβειας τα Χριστούγεννα στους χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους. Το ανώτατο ύψος της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται γύρω στα 200 ευρώ και θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου. Εξετάζεται δηλαδή το να ισχύσουν ζώνες επιδότησης που θα ξεκινούν από, π.χ., 100-130 ευρώ και θα φτάνουν στα 200 ευρώ (ίσως και άνω). Δικαιούχοι θα είναι οι:

-Χαμηλοσυνταξιούχοι

-Δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

-Άτομα με αναπηρία

-Έγγαμοι με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Η εξαγγελία ωστόσο του μέτρου αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες και όχι στη ΔΕΘ. Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, λέγοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα κριθεί στο τέλος του έτους ανάλογα με τις εξελίξεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τον πόλεμο και το δημοσιονομικό περιθώριο.

Την ίδια ώρα τόσο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έχουν αφήσει να εννοηθεί σε όλους τους τόνους ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν πολλές ελπίδες να λάβουν τα αναδρομικά που επιδίκασε το ΣτΕ ( κομμένες επικουρικές και δώρα) εκτός από όσους άσκησαν αγωγές και οι δίκες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο δημοσιονομικός χώρος δεν επαρκεί να καλύψει και τους συνταξιούχους που δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη παρά τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι. Την τελευταία λέξη ωστόσο πάντα την έχει το Μέγαρο Μαξίμου.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που αντιστοιχεί στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των δώρων και επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές, μόνο για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, ξεπερνάει τα 2,5 δισ. ευρώ (723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. για τα δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr