Μπορεί τα «βλέμματα» όλων να είναι στραμμένα στο ρίσκο του βρετανικού δημοψηφίσματος, ωστόσο, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, ο κίνδυνος ελλοχεύει στην Ιταλία.

Μετά το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε., τον Οκτώβριο, οι Ιταλοί θα ψηφίσουν στη Γερουσία για τις μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά.

Αν εγκριθούν, θα βελτιώσουν σημαντικά την σταθερότητα της πολιτικής σκηνής της χώρας, εκτιμά η γερμανική επενδυτική τράπεζα, αλλά και θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στη νομοθέτηση των μέτρων για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, όπως λέει.

Εφόσον όμως απορριφθούν, η κυβέρνηση Ρέντσι θα πέσει, ωθώντας την Ιταλία σε πολιτικό χάος, παρόμοιο με εκείνο στο οποίο βρέθηκε μετά την «πτώση» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Εάν απορριφθούν τα μέτρα, περιμένουμε την πτώση της κυβέρνησης Ρέντσι. Ο σχηματισμός μιας σταθερής κυβερνητικής πλειοψηφίας, πριν ή μετά τις νέες εκλογές, θα είναι μεγάλη πρόκληση ακόμα και για τους Ιταλούς» σχολιάζει η Deutsche Bank.

«Το πολιτικό χάος μπορεί πολύ γρήγορα να εξελιχθεί σε οικονομικό χάος. Και η Ιταλία δεν έχει την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή» τονίζει η τράπεζα.

Πέρα από τα αδύναμα θεμελιώδη στοιχεία, μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο, εάν η χώρα πέσει σε χάος, θα αρχίσει να ανησυχεί ξανά τους επενδυτές.

«Το πολιτικό ρίσκο της Ιταλίας δεν είναι ακόμα εμφανές στις αγορές αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει τους προσεχείς μήνες. Το δημοψήφισμα στη Γερουσία, τον Οκτώβριο, είναι σημαντικό. Το θεσμικό πλαίσιο της Ιταλίας σε συνδυασμό με το κατακερματισμένο πολιτικό φάσμα συχνά έχει δημιουργήσει ένα τοξικό μείγμα. Παράλληλα, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει υπάρξει, στο παρελθόν, τόσο δύσκολη όσο και η νομοθέτησή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.