Οικονομία

Διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν στο μεσοδιάστημα της ρύθμισης για τα αδήλωτα τετραγωνικά

  • Στέλιος Κράλογλου


Εν αναμονή της πλατφόρμας για τις αδήλωτες επιφάνειες η κυβέρνηση λύνει το πρόβλημα για όσους έσπευσαν να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους

Το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε το -αυτονόητο- για τα αδήλωτα τετραγωνικά: Η νέα ρύθμιση για τις αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων ουσιαστικά παρατείνει την ισχύ της παλιάς που έληξε στις 31/12/2021. Άρα, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, τα «παραφουσκωμένα» πρόστιμα που επιβλήθηκαν (σε όσους έσπευσαν να ρυθμίσουν) στο μεσοδιάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022 (που ψηφίστηκε η ρύθμισης) είτε θα διαγραφούν, είτε θα βρεθεί τρόπος να επιστραφούν εάν έχουν ήδη καταβληθεί.

Δηλαδή, σύμφωνα με την -σωστή- ερμηνεία του νόμου δεν θα επιβληθούν τα εξοντωτικά αναδρομικά δημοτικά τέλη έως και 14 ετών και με προσαύξηση έως 200% (στην περίπτωση οφειλής ΤΑΠ), καθώς θα ισχύσει το ευνοϊκό καθεστώς της ρύθμισης μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα «ανοίξει» (μέσα στο πρόσεχες διάστημα) στην υφιστάμενη ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/, στην οποία είχε λειτουργήσει κατά τη διάρκεια ισχύος των δύο προηγούμενων ρυθμίσεων οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων. Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα μπορεί με τους κωδικούς του Taxisnet να εισέρχεται στη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ, στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του, που είναι καταχωρημένα στο Ε9, και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Μέσω της εφαρμογής αυτής θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο δήμο συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στον δήμο. Με το τρόπο αυτό οι ιδιοκτήτες θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

Η υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

Σημειώνεται δεν είναι απαραίτητο να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη. Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα έχετε στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

Όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ως ηλεκτροδοτούμενους.

Οι πιλοτές δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.

Διαβάστε ακόμα:

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί ξενοδοχείο – «φιλέτο» στη Μύκονο και η… Νομαρχία Πειραιά (pics)

Η Εurobank αγοράζει… Κύπρο, το πασχαλινό δώρο του κυρ-Παντελή στους τραπεζίτες και η ΑMG (των 350.000 ευρώ) του καριερίστα 

Έτοιμη για έξοδο στις αγορές η Αθήνα με επανέκδοση ομολόγου