Δικαίωμα εξαγοράς δεκάδων χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων Δημοσίου δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του επόμενου έτους και θα προβλέπει -έπειτα από 100 χρόνια- την απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας, ακόμα και σε πρόσφυγες!

Σήμερα στα «χέρια» καταπατητών βρίσκεται το 40% της γνωστής δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Οι καταπατητές εμφανίζονται στην Εφορία και στα δικαστήρια ως νόμιμοι ιδιοκτήτες των ακινήτων, με τίτλους ιδιοκτησίας που είτε δημιούργησαν οι ίδιοι ή δικαιοπάροχοί τους, είτε οι απώτατοι καταπατητές μετά το 1884!

Στην Αττική 8 στα 10 ακίνητα του Δημοσίου βρίσκονται στα χέρια των καταπατητών. Στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, 7 στα 10, και στα νησιά του Αιγαίου 6 στα 10.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η μισή Γλυφάδα έχει χτιστεί σε καταπατημένες εκτάσεις, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εκτάσεις, όπως στην Ηλιούπολη (κτήμα Νάστου), στο Γαλάτσι (κτήμα Βεΐκου), στη Νέα Ερυθραία, στο Νέο Ηράκλειο, στην Αγία Παρασκευή, δεν έχουν σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς μέχρι σήμερα και το Δημόσιο αντιμάχεται με τους κληρονόμους καταπατημένων εκτάσεων.

Η ρύθμιση

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δώσει λύση (για τους καταπατητές και τα δημόσια ταμεία) με τη νέα ρύθμιση για εξαγορά των εκτάσεων αυτών.

Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και αυτές τις ημέρες κλείνουν κάποιες εκκρεμότητες που αφορούν στα καταπατημένα ακίνητα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους η ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο. Εκκρεμότητες, που αφορούν στην κατανομή των εσόδων που θα προέλθουν σε αυτούς τους φορείς από το τίμημα της εξαγοράς.

Για να μπορεί κάποιος να εγείρει αξιώσεις εξαγοράς της κατεχόμενης έκτασης, θα πρέπει αυτή να χρησιμοποιείται είτε για πρώτη κατοικία, είτε για επαγγελματική εγκατάσταση.

Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες της ρύθμισης:

  • Οι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων θα μπορούν να εξαγοράσουν από το κράτος τις καταπατημένες εδαφικές εκτάσεις καταβάλλοντας τίμημα το ύψος του οποίου θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
  • Θα υπάρχει ειδικό ποσοστό έκπτωσης επί του ύψους του τιμήματος το οποίο θα είναι κλιμακωτό ανάλογα με τον χρόνο και το είδος της κατοχής του ακινήτου.
  • Για τον καθορισμό του τιμήματος θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό θα είναι χαμηλότερο για τους οικονομικά αδύναμους και τις ευπαθείς ομάδες (πολύτεκνοι, ανάπηροι κ.λπ.), καθώς και στις περιπτώσεις που στο καταπατημένο κτήμα έχει ανεγερθεί α’ κατοικία.
  • Το τίμημα θα μπορεί να εξοφλείται σε δόσεις ανάλογα με το ύψος του.

Η διαδικασία

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένης δημόσιας έκτασης ακινήτου του Δημοσίου είναι να αποδείξει ότι έχει στην κατοχή του το ακίνητο πάνω από 40 χρόνια. Θα πρέπει δηλαδή να αποδεικνύεται είτε με μαρτυρίες, είτε με επίσημα έγγραφα (π.χ. πρωτόκολλα αποβολής, επιβολή προστίμων αυθαίρετης χρήσης κ.ά.). Ειδικά για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων, θα πρέπει ο κάτοχος να αποδεικνύει ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.

Η όλη διαδικασία θα περνά μέσα από μια ειδική επιτροπή, στην οποία ο κάθε ιδιώτης που έχει καταπατήσει δημόσιο ακίνητο θα υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την τυχόν δικαστική προσφυγή. Η επιτροπή θα εξετάζει το αίτημα και θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα είναι δυνατή η εξαγορά ακινήτου εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, αναγόμενοι αποκλειστικά σε ζητήματα εθνικής άμυνας ή δημόσιας ασφάλειας ή δημόσιας υγείας κ.ο.κ.

Επιπλέον, θα εξαιρούνται της εξαγοράς ακίνητα ή τμήματα αυτών, τα οποία:

  • Εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αποφάσεων που κηρύσσουν απαλλοτρίωση ή επιβάλλουν ρυμοτομία
  • Εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για την αντίστοιχη χρήση.
  • Κείνται εντός ζώνης αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας.
  • Εμπίπτουν σε χώρο που έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός, σύμφωνα με βεβαίωση που έχει εκδώσει ή εκδίδει η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, τα καταπατημένα ακίνητα ξεπερνούν τα 70.000, ενώ τα έσοδα από τη νομιμοποίησή τους μπορούν να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Ο Ανδρέας Μαρτίνος έφερε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας πλοίο του για επισκευή

Market Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους (vid)

Το Κίεβο θα ζητήσει να αποκλειστεί η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ