Του Ιωάννη Αντύπα

Δεν υπήρξε συμφωνία στο κομμάτι της ρύθμισης του ελληνικού χρέους και δεν αποφασίστηκε ο τρόπος που θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο σημερινό Euroworking Group, το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup, παρά την πολύωρη διάρκεια του.

Όπως φαίνεται αν και υπάρχει συμφωνία στα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης ύψους 5.4 δις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ΕΕ, το ζήτημα του χρέους και της βιωσιμότητας του παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις με το ΔΝΤ και η συμφωνία παραμένει ακόμα μακριά.

Μια από τις κύριες εμπλοκές οφείλεται στην απαίτηση του ΔΝΤ να αποσαφηνιστεί περαιτέρω ποιο είναι το σχέδιο δράσης της ΕΕ σχετικά με το ελληνικό χρέος στη μακροπερίοδο, μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018.

Τα σενάρια που παρουσίασαν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες γίνονται ολοένα και λιγότερο σαφή όσο προχωράει ο χρόνος και το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να συμμετέχει μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ αρνείται να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα εάν δεν υπάρξει μια κοινώς αποδεκτή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Analysis).

Συνεπώς βάση πληροφοριών από τις Βρυξέλλες υπάρχει τώρα ένα δεύτερο σχέδιο, όπου δεν θα απαιτείται ένα πλήρες πρόγραμμα του ΔΝΤ για να γίνει η εκταμίευση, αλλά να υπάρξει μια θετική πολιτική δήλωση από την πλευρά της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Στη συνέχεια μετά την επίλυση των ζητημάτων ρευστότητας του ελληνικού κράτους το ΔΝΤ θα εξετάσει την δημιουργία του ελληνικού προγράμματος από τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά με το χρέος τα σενάρια που εξέταζαν τα τεχνικά κλιμάκια των κρατών μελών μαζί με τεχνοκράτες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) είναι τα εξής:

-Επέκταση της ωρίμανσης των δανείων κατά επιπλέον 5 έτη.
-Πάγωμα τον επιτοκίων και κάλυψη της διαφορά μετά το τέλος του προγράμματος
-Σύνδεση της πληρωμής κεφαλαίων στο μέγιστο επίπεδο του 2% του ΑΕΠ ανά έτος και μετατόπιση των υπόλοιπων στο μέλλον
-Επέκταση της περιόδου χάριτος από τους τόκους που λήγει το 2022
-Επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των ελληνικών ομολόγων ANFA 2 δισ. και SMPs. Οκτώ δις ευρώ από τον ESM
-Μερική αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ από τον ESM για να δοθούν μικρότερα επιτόκια στην Ελλάδα.