Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι δύο οργανισμοί  είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τις χώρες-μέλη να αντιμετωπίσουν τις ανθρώπινες και οικονομικές προκλήσεις της επιδημίας του κορωνοϊού και μέσω, μεταξύ άλλων, έκτακτης χρηματοδότησης.

Όπως μεταδίδει το Reuters σε κοινή δήλωσή τους, τα δύο θεσμικά όργανα δήλωσαν ότι επικεντρώνονται κυρίως στις φτωχές χώρες όπου τα συστήματα υγείας είναι πιο αδύναμα και κάλεσε τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τα συστήματα επιτήρησης της υγείας καθώς και αυτά για τον περιορισμό του ιού.

“Η διεθνής συνεργασία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού COVID-19 στον τομέα της υγείας και της οικονομίας”, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύθηκαν πλήρως να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.

Η επιδημία βυθίζει την παγκόσμια οικονομία στη χειρότερη ύφεση της από την παγκόσμια οικονομική κρίση πριν από μια δεκαετία, προειδοποίησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης νωρίτερα σήμερα, προτρέποντας τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να αντιδράσουν για να αποφύγουν τη διεύρυνση της.

Οι υπουργοί Οικονομικών των επτά μεγαλύτερων οικονομιών (G7) στον κόσμο αναμένεται να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη αύριο Τρίτη για να συζητήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας κοροναϊού, ανέφεραν τέσσερις πηγές στο Reuters.

Το ΔΝΤ δήλωσε ότι διαθέτει μια σειρά πολιτικών και μέτρων στο «οπλοστάσιό» του για να βοηθήσει τις χώρες να ανταποκριθούν στις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού.

Η Ταχεία Χρηματοδοτική Διευκόλυνση (RCF) και ο Μηχανισμό Ταχείας Χρηματοδότησης (RFI), που μπορούν να παράσχουν έκτακτη οικονομική βοήθεια σε χώρες μέλη και να εκταμιευθούν γρήγορα, χρησιμοποιήθηκαν το 2016 για να βοηθήσουν το Εκουαδόρ μετά από καταστροφικό σεισμό.

Το ΔΝΤ μπορεί επίσης να αυξήσει τα υπάρχοντα προγράμματα δανεισμού για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες που σχετίζονται με την επιδημία. Για παράδειγμα, προσέφερε επιπλέον κονδύλια στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρρα Λεόνε το 2014 για την καταπολέμηση της επιδημίας Ebola.

Διαθέτει επίσης επιχορηγήσεις για την ελάφρυνση του χρέους που μπορούν να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν καταστροφές και βρίσκεται σε ετοιμότημα για να παράσχει στήριξη μέσω νέων συμφωνιών χρηματοδότησης. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γκέρι Ράις είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι το Ταμείο δεν είχε λάβει αιτήματα για βοήθεια.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Σομαλίας οι αφρικανικές χώρες παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την εξάπλωση του ιού καθώς τα υγειονομικά τους συστήματα και οι υποδομές τους είναι ανεπαρκείς.