Έναν νέο τρόπο προκειμένου να εξαπατούν τους φορολογούμενους έχουν βρει οι επιτήδειοι, μέσω μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση «phishing», με τους απατεώνες να προσπαθούν να «ψαρέψουν» τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών.

Συγκεκριμένα, το ψευδές μήνυμα αναφέρει: «Σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι η φορολογική σας δήλωση έχει υπολογιστεί από την Ελληνική φορολογική Υπηρεσία και δικαιούστε επιστροφή φόρου ύψους 634,13 ευρώ».

Με το μήνυμα οι απατεώνες προτρέπουν τους παραλήπτες να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού προκειμένου να «λάβουν» τα χρήματα της επιστροφής, αφού πατήσουν τον σχετικό σύνδεσμο.

Ωστόσο, εφιστάται η προσοχή των φορολογούμενων να μην κάνουν κλικ σε μη ασφαλή links και φυσικά να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε μη επίσημες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Προειδοποίηση από την ΑΑΔΕ

Ήδη εδώ και μήνες η ΑΑΔΕ έχει ενημερώσει τους φορολογούμενους για ηλεκτρονικές απάτες με επιστροφές φόρου και έδωσε οδηγίες ώστε να μην πέσουν θύματα των επιτήδειων.

Η απάτη είχε ξεκινήσει με τις «αιτήσεις για επιστροφή φόρου», και τώρα συνεχίζεται με την «επιβεβαίωση επιστροφής φόρου».

«Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι συνεχίζονται οι κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που αναγράφουν ότι η Εφορία σας ενημερώνει πως δικαιούστε επιστροφή φόρου και σας προτρέπουν «να κάνετε κλικ για να υποβάλετε αίτηση επιστροφής. Εφιστούμε εκ νέου την ιδιαίτερη προσοχή σας, καθώς πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων» σημείωνε η ΑΑΔΕ.

Για την προστασία σας:

ΜΗΝ επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)

ΜΗΝ ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος

Διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

Χαρακτηριστικό της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Επίσης, στις περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω mail, ενώ το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία (πχ. από @aade.gr ή @gov.gr), ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση, συνήθως στην αλλοδαπή.

«Συνιστούμε να είστε επιφυλακτικοί και να ελέγχετε με πολλή προσοχή παρόμοια παραπλανητικά μηνύματα ή sms που τυχόν λάβετε στο μέλλον.» κατέληγε η ΑΑΔΕ.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Οι προβλέψεις για επενδυτική βαθμίδα, ανάπτυξη, πληθωρισμό – Πώς αξιολογεί τώρα τα ελληνικά ομόλογα

Σε άνοδο οι τιμές του φυσικού αερίου – Πέφτει η θερμοκρασία, αυξάνεται η ζήτηση

Προϋπολογισμός: Εκτίναξη των εσόδων στο πρώτο δίμηνο – Ποιοι φόροι υπεραπέδωσαν