Άνοδο εμφανίζουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς ένα νέο κύμα ψύχους αναμένεται να «σαρώσει» την Ευρώπη, ενισχύοντας τη ζήτηση για ενέργεια.

Οι θερμοκρασίες στις περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν αυτήν την εβδομάδα, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της ζήτησης για θέρμανση.

Την ίδια στιγμή, η Νορβηγία προγραμματίζει την εκτέλεση εργασιών συντήρησης σε ορισμένες εγχώριες ενεργειακές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές προς την Ευρώπη να περιοριστούν.

Έτσι, από σήμερα έχουμε μια συνθήκη αυξημένης ζήτησης και μειωμένης προσφοράς, η οποία εύλογα επιδρά και στις τιμές.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- αυξάνονται κατά έως 4,1% και ανακάμπτουν στα 42,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

European Gas Edges Higher On Cold Weather

Παρά την πρόσκαιρη άνοδο, βέβαια, οι τρέχουσες τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, κάτι το οποίο οφείλεται στην αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, στον ήπιο χειμώνα και στα υψηλά ενεργειακά αποθέματα.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές υγροποιημένο φυσικού αερίου (LNG) παραμένουν ισχυρές, κάτι που προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα

Το vertigo, η διαπλοκή και ο πρωθυπουργός «Φου», το Ωνάσειο πήρε ολίγον Prodea, το σφυρί στην οικία Ψυχάρη και η μάχη στην Αλεξανδρούπολη

Το παρασκήνιο ενός ηχηρού διαζυγίου: Γιατί οι Εγγλέζοι έδιωξαν τον Καμπουρίδη (pics)

Πόσο κοστίζει τώρα η απόκτηση στέγης – Η εικόνα στα στεγαστικά δάνεια και το δίλημμα «σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο» (πίνακας)