Οικονομία

Εφορία: Απανωτές πληρωμές μέχρι τέλος του μήνα – Το ημερολόγιο των ραντεβού

  • newsroom


Μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, εκατομμύρια φορολογούμενοι και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν φόρους που συνολικά αγγίζουν το ποσό των 7,8 δισ. ευρώ

Ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα τα… απανωτά ραντεβού με την Εφορία για εκατομμύρια φορολογούμενους, οι οποίοι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν καταβάλει τρεις δόσεις από τον φόρο εισοδήματος, αλλά και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Οι πληρωμές για τις επόμενες δόσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2022, ενώ τον Νοέμβριο οι οδηγοί οφείλουν να εξοφλήσουν και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2022.

Με λίγα λόγια, μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και εκατοντάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν φόρους που συνολικά αγγίζουν το ποσό των 7,8 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως έχει ήδη γράψει το newmoney:

  • Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου: Περίπου 2,4 εκατ. φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν καταβάλει περίπου 540 εκατ. ευρώ για την πρώτη και τη δεύτερη δόση του φόρους εισοδήματος.
  • Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου: Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 270 εκατ. ευρώ για την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος. Ακολουθούν άλλες 5 δόσεις φόρου εισοδήματος, συνολικού ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ, η πρώτη εκ των οποίων πρέπει να εξοφληθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021 και η τελευταία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022.
  • Επίσης μέχρι τις 30 Σεπτέμβριου: Περίπου 6,3 εκατ. φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν πληρώσει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Ακολουθούν άλλες 5 δόσεις, που λήγουν στα τέλη των μηνών Οκτωβρίου 2021, Νοεμβρίου 2021, Δεκεμβρίου 2021, Ιανουαρίου 2022 και Φεβρουαρίου 2022. Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβληθεί υπερβαίνει τα 2,2 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, εντός του Νοεμβρίου πάνω από 5 εκατ. ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2022, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Όσοι δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες καλούνται να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση με 24 μηνιαίες δόσεις. Το επιτόκιο θα καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,32% ετησίως, ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει το χρέος του σε 13-24 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως.

Διαβάστε ακόμη

ΕΛΣΤΑΤ- Πληθωρισμός: Αυξήσεις τιμών – σοκ τον Αύγουστο σε καύσιμα και βασικά τρόφιμα

Ανάπτυξη: Kαι η ΤτΕ αναθεωρεί την πρόβλεψη στο 5% – Ισχυρά μέτρα στήριξης στη ΔΕΘ

ΕΛΣΤΑΤ: Αναζητά 60.000 απογραφείς με μισθό 1.200 ευρώ μικτά