Νέα λίστες με «ύποπτο» χρήμα που βρίσκεται στο εξωτερικό θα παραλάβει σύντομα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να ξεκινήσει νέους ελέγχους για αδήλωτα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις τα οποία προέρχονται από το εξωτερικό.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν μετά το τέλος της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ούτως ώστε να εντοπιστούν όσοι δεν ήταν ειλικρινείς με την εφορία. Εφόσον διαπιστωθούν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα, οι ελεγκτικές αρχές θα προχωρήσουν σε έλεγχο δεκαετίας. Αυτό που εξετάζεται δηλαδή είναι εάν υπάρχουν εισοδήματα που που κανονικά θα έπρεπε να έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας υποχρεούνται να δηλώσουν μέσω της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος το παγκόσμιο εισόδημά τους. Ταυτόχρονα υποχρεούνται ακόμη αν δεν παράγεται εισόδημα αλλά υφίστανται περιουσιακά στοιχεία στην αλλοδαπή, αυτά να δηλωθούν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα στον πίνακα 2 (πληροφοριακά στοιχεία).

Η ΑΑΔΕ λαμβάνει φορολογικά στοιχεία από περισσότερες από 100 χώρες για εισοδήματα όπως τόκοι, τραπεζικές καταθέσεις κι άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως μετοχές, ομόλογα, κ.α..

Η ανταλλαγή πληροφορικών είναι αυτόματη και υποχρεωτική από το 2016 στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με βάση το μοντέλο του ΟΟΣΑ. Βασικός στόχος είναι να διασφαλίζεται ότι οι φορολογούμενοι εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, όπως και να καταπολεμείται η φορολογική απάτη και φοροδιαφυγή.

Τα στοιχεία που λαμβάνει η ΑΑΔΕ από τις αντίστοιχες αρχές άλλων κρατών είναι:
• Όνομα, διεύθυνση και ΑΦΜ, ημερομηνία & τόπος γέννησης κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων
• Στοιχεία λογαριασμών: όπως ο αριθμός λογαριασμού ή λογαριασμών όπως και επωνυμία και αριθμός ταυτοποίησης, εάν υπάρχει, του δηλούντος τραπεζικού ιδρύματος
• Υπόλοιπα λογαριασμών: υπόλοιπο ή αξία λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένης, στην περίπτωση ασφαλιστήριου συμβολαίου με αξία εξαγοράς, της αξίας κατά τη λήξη ή τη τιμή εξαγοράς σε περίπτωση πρόωρης λύσης του συμβολαίου ή το κλείσιμο του λογαριασμού εάν έκλεισε κατά τη διάρκεια του αναφερόμενου έτους
• Τα ακαθάριστα έσοδα από πώληση ή εξαγορά χρηματοοικονομικών προϊόντων για το έτος αναφοράς και το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ενήργησε ως θεματοφύλακας, μεσάζων ή εντολοδόχος του δικαιούχου του λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που εντοπίζονται αδήλωτα εισοδήματα και παλαιότερων χρήσεων οι φορολογούμενοι με τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να τα δηλώσουν στο έτος που αναλογούν και να φορολογηθούν με τους συντελεστές που ίσχυαν την περίοδο εκείνη.

Την περασμένη χρονιά από τις διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν σε μισθούς και συντάξεις εξωτερικού ήρθαν στο φως αδήλωτα εισοδήματα εκατομμυρίων.

Συγκεκριμένα, από 131.828 ενεργούς ΑΦΜ με εισοδήματα του εξωτερικού, διασταυρώθηκαν οι 117.092, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 89%. Μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων απεστάλησαν ηλεκτρονικά μηνύματα προκειμένου να υποβληθούν τα επιπλέον εισοδήματα που εντοπίστηκαν. Τελικά υποβλήθηκαν 4.109 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 7,1 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Κέντρο Αθηνών: «Τραγουδάει» ξανά στην πλατφόρμα με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (pic)

Εξοικονόμηση ενέργειας: Μπαράζ με επιδοτήσεις άνω του €1 δισ. για νέους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις 

«Χρυσάφι» στον Αστέρα Βουλιαγμένης βρήκαν οι Άραβες επενδυτές  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ