Στην όγδοη μείωση του περιθωρίου κέρδους των ελληνικών ομολόγων προχώρησε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), όπως αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.  

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ο μηδενισμός του αυξημένου περιθωρίου κέρδους, το οποίο έχει συγκεντρώσει ο EFSF από τα ελληνικά ομόλογα μεταξύ 17 Ιουνίου και 31 Δεκεμβρίου του 2022, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. 

Η αξία της εν λόγω κίνησης ανέρχεται στα 122,5 εκατ. ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης, να περιορίσει το περιθώριο ενίσχυσης στο μηδέν από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Αυτό θα ολοκληρώσει τη μείωση του περιθωρίου ενίσχυσης, στο πλαίσιο των μέτρων ελάφρυνσης που είχαν συμφωνηθεί το 2018.

Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ενεργώντας ως αντιπρόσωπος των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, θα εκταμιεύσει περίπου 603 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί στα έσοδα από συμμετοχές στο Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων (SMP) και τη Συμφωνία για τα Καθαρά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία (ANFA). 

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει συνεχή πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ αντιμετωπίζει ικανά τις προκλήσεις από τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είχαν εκδώσει θετική αξιολόγηση σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ελλάδας έως το φθινόπωρο του 2022. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την εκταμίευση αυτής της δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέεται με δεσμεύσεις. Η συνολική αξία όλων των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ανέρχεται σε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και του EFSF, Πιερ Γκραμένια. 

Επιπλέον, ο κ. Γκραμένια δήλωσε τα εξής: «Χάρη στις ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της έχει γίνει πολύ πιο δυναμική και ανθεκτική. Η χώρα βγήκε από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και η οικονομική ανάπτυξη ήταν από τις υψηλότερες στην ΕΕ το 2022. Η υπεύθυνη και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα και πρέπει να συνεχιστούν περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τη μείωση και την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της εργατικής νομοθεσίας». 

Διαβάστε επίσης

Το παρασύνθημα για τον Ανδρουλάκη, ένα γεύμα που… δεν έγινε, η Lamda και οι αθλητές του Ελληνικού, η παρέλαση του Βόλου και το καζίνο της Κρήτης

Οικογένεια Μαμιδάκη: Νέο «χτύπημα» με πλειστηριασμό για ακίνητο στην Αθήνα

Οι λόγοι που κάνουν το Κουκάκι μία από τις πιο cool γειτονιές του κόσμου