Σε 13.000 ανέρχονται τα εκκρεμή εφάπαξ, σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ και αναμένεται να πληρωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι νέες αιτήσεις.

Κάθε μήνα απονέμονται κατά μέσο όρο σε 3.877 συνταξιούχους, με αποτέλεσμα οι πληρωμές να είναι περισσότερες από τις εκκρεμείς αιτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του φορέα, στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2023, πληρώθηκαν 34.901 συνταξιούχοι, με συνολικό ποσό 718 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4.000 περισσότερα από το 2022 (31.178 εφάπαξ).

Αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 27.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από Ιανουάριο μέχρι Οκτώβριο του 2023, εκ των οποίων 13.000 είναι οι λεγόμενες ληξιπρόθεσμες, που έχει παρέλθει το τρίμηνο το οποίο θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί στους συνταξιούχους.

Στελέχη του ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι άνοιξε ο δρόμος για την έκδοση περισσότερων εφάπαξ και στόχος παραμένει ο μηδενισμός των εκκρεμοτήτων τους επόμενους μήνες.

Η καθυστέρηση οφείλεται στην αργοπορία έκδοσης των συνταξιοδοτικών αποφάσεων για κύρια σύνταξη στο δημόσιο, που αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της επικουρικής και του εφάπαξ.

Σύμφωνα με τον νόμο, καθιερώθηκε προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Για να υπολογιστεί στο Δημόσιο το εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη απαιτείται ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του «ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ Δημοσίου.

Ήδη, για το 70% των αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στο Δημόσιο με χρόνο ασφάλισης σε ένα Ταμείο οι συνταξιούχοι πληρώνονται το εφάπαξ πριν κλείσουν δύο μήνες από την πληρωμή της οριστικής τους σύνταξης, ενώ με τον ίδιο ρυθμό ή και πιο γρήγορα θα τρέξουν οι πληρωμές που είναι σε αναμονή.

Οι χρόνοι απονομής του εφάπαξ έχουν συντομευθεί κατά πολύ, ακόμη και στον ενάμιση μήνα από το Δημόσιο όταν ο φάκελος του συνταξιούχοι έχει όλες τις εισφορές πρόνοιας χωρίς κενά ή ασφάλιση σε άλλα ταμεία.

Ωστόσο, το ποσό του εφάπαξ μειώνεται, καθώς υπολογίζεται με διπλό τρόπο μετά το 2014. Ειδικότερα με τον νόμο 4387/2016, οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα ταμεία Πρόνοιας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού, όσα περισσότερα χρόνια έχει διανύσει ο υπάλληλος με το παλιό καθεστώς τόσο μεγαλύτερο εφάπαξ θα λάβει. Δηλαδή ένας υπάλληλος που θα συνταξιοδοτήθηκε το 2023 με 36 έτη θα πάρει δύο τμήματα εφάπαξ, το πρώτο τμήμα του εφάπαξ θα είναι για τα έτη ως το 2013 και θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013, επί τα έτη ασφάλισης ως το 2013 και το δεύτερο τμήμα θα είναι η επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε από το 2014 ως το 2023, χωρίς τόκο.

Το μέσο εφάπαξ που καταβάλλουν όλα τα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου είναι 22.942 ευρώ, και 15.881 ευρώ είναι το μέσο εφάπαξ για όλα τα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού

Το εφάπαξ των πολιτικών υπαλλήλων διαμορφώνεται στα 23.972 ευρώ κατά μέσο όρο.

Το εφάπαξ για ΕΛΑΣ-Πυροσβεστική είναι στα 23.667 ευρώ.

Για τους συνταξιούχους δημοτικούς υπαλλήλους το εφάπαξ ανέρχεται στα 21.872 ευρώ.

Στις ΔΕΚΟ (ΟΣΕ-ΟΤΕ-ΔΕΗ κ.α) το μέσο εφάπαξ κυμαίνεται μεταξύ 27.817 ευρώ ως 58.294 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και φορείς που δίνουν υψηλότερα εφάπαξ τα οποία χρηματοδοτούνται μόνον από εισφορές των εργαζομένων τους. Στην βαθμιαία μείωση των εφάπαξ οδήγησε εκτός από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και κατάργηση των κοινωνικών πόρων (2013).

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Φωτιά στις τιμές στο «καλημέρα» του 2024 – Η κρίση στην Ερυθρά και ο ρόλος του Ιράν

Σκυλακάκης: Έχουμε φθηνές τιμές ρεύματος, όχι μόνο στο «πράσινο»

Costamare: Καταβολή τριμηνιαίου μερίσματος επί των κοινών μετοχών της ύψους $0,115 δολαρίων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ