Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την έκδοση επταετούς ομολόγου, με το οποίο το ελληνικό κράτος θα αντλήσει περίπου 2 δισ. ευρώ. Η προσφορά των κεφαλαίων είναι κάτω από 6 δισεκ. ευρώ. Η τιμή διαμορφώθηκε στα 99,916 με κουπόνι 2% και απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,013%

Το κόστος δανεισμού είναι ελαφρώς υψηλότερο από ότι αναμένονταν, κάτι που είναι φυσιολογικό δεδομένων των συνθηκών.

Γιατί ακριβαίνει ο δανεισμός;

Η αύξηση του κόστους δανεισμού στις εκδόσεις ομολόγων είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο.

Οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι χώρες, μπροστά στις δίχως προηγούμενο δαπάνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας βγαίνουν στις αγορές ταυτόχρονα για να αντλήσουν χρήματα.

Έτσι υπάρχει υπερπροσφορά τίτλων χρέους – η οποία συνδυάζεται με την ανησυχία των επενδυτών και την απροθυμία τους να επενδύσουν σε κρατικούς τίτλους χρέους όταν η ορατότητα για τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού δεν είναι ακόμα καλή.

Οι χώρες που εξέδωσαν τις τελευταίες μέρες ομόλογα, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία, είδαν τα ομόλογά τους να πωλούνται δυσκολότερα και το επιτόκιο δανεισμού να αυξάνει. Οι εκδόσεις δεν ήταν όσο επιτυχημένες θα ήθελαν.

Επιπλέον όλοι αυξάνουν το προγραμματισμό για τα δανειακά τους προγράμματα, καθώς οι ανάγκες του κορωνοϊού είναι εμπροσθοβαρείς. Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών αυτό δυσκολέψει τη διαδικασία εκδόσεων χρέους:

Για παράδειγμα η Ιταλία ανακοίνωσε χθες την αύξηση του δανειακού της προγράμματος σε συνολικό μέγεθος, αλλά και την άυξηση των κοινοπρακτικών εκδόσεων (πιο προβλέψιμες αφού τις αναλαμβάνουν από κοινού τράπεζες). Η ανακοίνωσε αύξησε τη δυσπιστία των επενδυτών οι οποίοι προκάλεσαν άνοιγμα του ιταλικού σπρεντ.

Σε αυτό το πανευρωπαϊκό νέο τοπίο, η κίνηση του ΟΔΔΗΧ να σπεύσει να αντλήσει μετρητά αξιολογείται ως ρεαλιστική. Η τιμολόγηση αν και ακριβότερη κινείται μέσα στα όρια της ευρωπαϊκής αναταραχής, χωρίς μέχρι στιγμής να δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία για τα ελληνικά ομόλογα συγκεκριμένα.