Το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για Ενημέρωση του TAXIS σχετικά με μισθωτήρια συμβόλαια ακινήτων που έχουν λήξει άλλα και για όσα δεν έχουν δηλωθεί, εξετάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν επιπλέον χρόνο καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα και οι τροποποιήσεις των συμβολαίων- μισθωτηρίων επηρεάζουν το προσυμπληρωμένο Ε2 της φορολογικής δήλωσης.

Στις 30.6.2022 λήγει η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν στην Εφορία τα μισθωτήρια που έχουν λήξει ή έχουν ξεχάσει.

Όπως όμως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών σε επιστολή της προς τος τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιωργο Πιτσιλή η παράταση της προθεσμίας είναι αναγκαία για τους εξής λόγους:

  • Αφορά στη λύση χιλιάδων μισθωτηρίων, που εμφανίζονται «ανοιχτά» στο σύστημα Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, και καθώς η διαδικασία λύσης, στον πραγματικό χρόνο, των παλαιών μισθωτηρίων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής,
  • Κατά την επεξεργασία των στοιχείων που υπάρχουν αναρτημένα στην πλατφόρμα, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πλείστες περιπτώσεις τροποποιήσεων (παράταση διάρκειας, αυξήσεις μισθωμάτων κ.λπ.) που οι φορολογούμενοι δεν έχουν ορθά αποτυπώσει (αναφέρονται στις σημειώσεις που υπάρχουν στα ηλεκτρονικά μισθωτήρια) στην πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται λανθασμένα στοιχεία στην προσυμπλήρωση του εντύπου Ε2,

Οι φοροτεχνικοί θεωρούν «ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την δυνατότητα για τροποποίηση των ενεργών μισθωτηρίων χωρίς πρόστιμο και να μεταφερθεί η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των ανωτέρω δηλώσεων λύσης – τροποποιήσεων των μισθωτηρίων, έως τις 31/12/2023»

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση λύσης των κάθε είδους μισθώσεων είναι υποχρεωτική και στην πράξη πρέπει να αναρτάται στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ αφού ο ιδιοκτήτης παραλάβει το ακίνητο και τα κλειδιά του και ποτέ πριν από αυτό, ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εάν δεν υποβληθούν οι δηλώσεις αυτές, τότε οι συμβάσεις μίσθωσης θα θεωρείται ότι εξακολουθούν να ισχύουν.

Σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης (εκμισθωτής) υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός αυτό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet δήλωση έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Σημειώνεται ότι τα μισθωτήρια συμβόλαια συντάσσονται εγγράφως και στη συνέχεια υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Διαβάστε ακόμη

Νέα «αιμορραγία» στην τουρκική λίρα μετά τη δραματική αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής

Το… «μα δεν τελειώσαμε ακόμα» των εκλογών, ο Γαβριήλ, το σίριαλ με τα ψάρια, ο δεύτερος γύρος Ηλιόπουλου και το ράλι των τραπεζών

Ντιν Μητρόπουλος: Από ένα μικρό χωριό στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων -Τι ψάχνει στην Ελλάδα ο «γκουρού των εξαγορών»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ