«Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Και η αλήθεια είναι πως έπειτα από έναν μήνα ισχύος και αρκετές αλλαγές, το «καλάθι του νοικοκυριού» μπορεί επιτέλους να εμφανίζει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στα επιλεγμένα προϊόντα του μέσω της αύξησης του ανταγωνισμού των αλυσίδων. Εν τούτοις είναι ξεκάθαρο πως από μόνο του το μέτρο δεν αρκεί για να φρενάρει αποτελεσματικά τον πληθωρισμό, αφού το κύμα των ανατιμήσεων εξακολουθεί να διατηρεί τη δυναμική του. Ειδικά καθώς οι ίδιες οι βιομηχανίες ακόμα δεν έχουν βρει εκείνες τις συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να πατήσουν φρένο. Προς το παρόν έρχονται νέες αλλαγές από την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο του υπουργείου Ανάπτυξης την επέκταση του μείγματος της προϊοντικής γκάμας του «καλαθιού του νοικοκυριού».

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται συγχωνεύσεις κατηγοριών προϊόντων που φαίνονται ότι δεν συγκεντρώνουν μεγάλο ανταγωνισμό και παράλληλα η προσθήκη προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών μεγάλων ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως είναι διαβητικοί. Ετσι, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, θα προστεθούν οι κατηγορίες «γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για κατανάλωση από διαβητικούς (π.χ. στέβια)» και «προϊόντα βρώμης» και θα διευρυνθεί η κατηγορία «κατεψυγμένα λαχανικά» με πρόβλεψη για δύο προϊόντα από τις κατηγορίες «αρακάς», «μπάμιες» και «φασολάκια», θα συγχωνευτούν οι κατηγορίες «σερβιέτες» και «ταμπόν» και θα διαγραφεί η κατηγορία «τσάι ή χαμομήλι».

1.000 κωδικοί

Αυτό σημαίνει πως από την ερχόμενη εβδομάδα οι μοναδικοί κωδικοί των προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στα καλάθια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ θα ξεπεράσουν τις 1.000, όταν προ μηνός είχαν ξεκινήσει με 852 κωδικούς, σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία που παρείχε στο «ΘΕΜΑ» η εταιρεία Warply, η οποία έχει την ευθύνη διαχείρισης της πλατφόρμας e-καταναλωτής. Αυτό φανερώνει πως το «καλάθι» πλέον αρχίζει και εργαλειοποιείται από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ώστε να εμφανίσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο επικοινωνιακό κομμάτι και να διατηρήσουν τη σύνδεσή τους με τον καταναλωτή, με στόχο φυσικά τις πωλήσεις και των υπολοίπων -πέραν της λίστας- προϊόντων.

«Σε αυτή τη διαδικασία η χρησιμοποίηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι καίρια», εξηγούσε πρόσφατα ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος Νίκος Λαβίδας, επισημαίνοντας πως τα συγκεκριμένα προϊόντα θα αποτελέσουν την αιχμή της στρατηγικής της αλυσίδας και για το 2023, αφού προσφέρουν καλύτερα περιθώρια κέρδους και παράλληλα μπορούν να ελεγχθούν πιο αποτελεσματικά οι ποσότητες, η ροή και η διαθεσιμότητά τους.

Γι’ αυτό εξάλλου και εξακολουθούν να κατέχουν ένα μεγάλο κομμάτι του «μείγματος» της λίστας που συγκροτεί κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ. «Είναι και ένας τρόπος για να εμφανίσεις το χαμηλότερο δυνατό κόστος ως συνολικό «καλάθι»», εξηγούσε στο «ΘΕΜΑ» στέλεχος γνωστής αλυσίδας που δεν ήθελε να κατονομαστεί. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ιδιωτική ετικέτα, δηλαδή οι ψηφιακές πλατφόρμες efood, wolt και efresh.gr εμφανίζουν σταθερά και το πιο «ακριβό» καλάθι, ενώ το My market, που ξεκίνησε να εφαρμόζει το μέτρο με συντριπτική συμμετοχή επώνυμων προϊόντων, εμφανίζει θεαματική πτώση τιμών αμέσως μετά την αύξηση της χρήσης της ιδιωτικής ετικέτας στο «μείγμα». Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως ως το φθηνότερο «καλάθι» μόνιμα εμφανίζεται να κατέχει η Lidl Ελλάς, που είναι hard discounter.

Επίσης δεν είναι τυχαίο πως καταγράφεται μεγάλο εύρος διακύμανσης των τιμών ανά κατηγορία, χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται υπόψη το διαφορετικό μέγεθος που μπορεί να προτείνει κάθε αλυσίδα. Για παράδειγμα, στην κατηγορία «αλεύρι για όλες τις χρήσεις» το φθηνότερο προϊόν του «καλαθιού» καταγράφεται να είναι αλεύρι ιδιωτικής ετικέτας 1 kg με τιμή 0,79 ευρώ, ενώ το ακριβότερο είναι συσκευασία επώνυμου 2 kg με τιμή 3,99 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr