των Αργύρη Παπαστάθη, Κωστή Πλάντζου

Η υφιστάμενη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για κούρεμα των συντάξεων από 1/1/2019 και μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στις σημερινές συζητήσεις των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης μετους εκπροσώπους των δανειστών.

Στις συνομιλίες που γίνονται στο ξενοδοχείο Hilton των Αθηνών, φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν επέμειναν στην αξίωσή τους για μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2019, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από το συμφωνηθέν.

Με απλά λόγια, το ΔΝΤ… δέχτηκε να εφαρμοστεί η συμφωνία που είχε συνομολογηθεί μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της τρόικας, γεγονός που σχεδόν προκάλεσε… παηγυρισμούς στο επιτελείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου επειδή το Ταμείο δεν επέμεινε να ξεκινήσει η υλοποίηση του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου του 2019!

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την πορεία των συζητήσεων σήμερα Πέμπτη, δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης Τσίπρα και των εκπροσώπων των πιστωτών, επαναβεβαιώθηκε και η συμφωνία ότι το «κούρεμα» των συντάξεων με βάση τον ψηφισθέντα νόμο Κατρούγκαλου θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2019.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των πιστωτών ανέφεραν ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί συμωνία, το λεγόμενο «staff level agreement» το Σάββατο.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε:

– Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επιτευχθούν οι ονομαστικοί στόχοι που έχουν τεθεί για τη διετία 2018- 2019. Υπό συζήτηση μόνο το μέγεθος υπέρβασης (θα επιτρέψει μειώσεις φόρων και στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες).

– Το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα από 2,9% σε 3,5%.

– Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου.

– Τα συμπεφωνημένα (συντάξεις- αφορολόγητο) θα εφαρμοστούν αλλά προβλέπεται δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων.

– Θα αναθεωρήσουμε τις φετινές προβλέψεις για το ΑΕΠ στο 2 – 2,1%. Λήφθηκαν υπόψιν αυτές οι αναθεωρήσεις για τη συμφωνία στα δημοσιονομικά.

«Θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA), μην έχετε καμία αμφιβολία» είπε το ίδιο κορυφίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στους δημοσιογράφους.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μετά το τέλος των πολύωρων συσκέψεων της Πέμπτης στο Χίλτον.

“Πάμε πολύ καλά στην κατεύθυνση να κλείσει η Τεχνική Συμφωνία” έλεγε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

Όπως ανέφερε , αύριο το πρωί θα συζητηθούν τελικά “3-4 θέματα που είναι σε εκκρεμότητα” όπως π.χ. ο νέος ΕΝΦΙΑ” και το Δημοσιονομικό. Παρότι του επισημάνθηκε πως, όπως έλεγε νωρίτερα σήμερα άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, το ΔΝΤ αποδέχθηκε τις προβλέψεις για πλεόνασμα 3,5% φέτος και το 2019, διευκρίνισε ότι “ακόμα και αποκλίσεις 0,1% πρέπει να τακτοποιηθούν και έχουν σημασία, αλλά δεν είναι ζητήματα που απειλούν την τεχνική συμφωνία”.

Ανοικτά παραμένουν ακόμη:

– τα εργασιακά, που θα συζητηθούν αύριο ή το Σάββατο

– το θέμα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου για όσους ζητούν υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, δηλαδή πώς και κατά πόσο θα αίρεται για να ελεγχθούν και να αποκλειστούν τυχόν συστηματικοί κακοπληρωτές που έχουν αλλά δεν πληρώνουν.

– οι φοροαπαλλαγές που ζητάνε τα funds για να προβούν σε πωλήσεις δανείων δεν υπήρξε συζήτηση

– η συζήτηση για παράταση του νόμου Κατσέλη (αν και κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης εξέφραζε την πεποίθησή του πως “θα την πάρουμε”.

Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν και αύριο από το πρωί. Κάποια στιγμή θα γίνει διάλειμμα, οι Θεσμοί θα αποσυρθούν για να ετοιμάσουν ένα νέο draft της τεχνικής συμφωνίας (SLA) και θα το στείλουν αργά την Παρασκευή ή το πρωί του Σαββάτου. Αμέσως μετά θα υπάρξουν ξανά συναντήσεις για να συντεθούν τα κείμενα της συμφωνίας.

Μαραθώνιος συσκέψεων την Παρασκευή

Για αύριο 18 Μαΐου το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:
10:00 Φορολογικά
11.00 Δημοσιονομική διαχείριση
12:00 Επιχειρηματικό περιβάλλον & Αγορές Προϊόντων
13:00 Εργασιακά
16:00 Κοινωνική πρόνοια
17:00 Χρηματοπιστωτικά
19.00 Follow up Δημοσιονομικά