Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε ότι «πριν το Πάσχα θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των μητέρων το επίδομα γέννησης».

Όπως μάλιστα διευκρίνισε, δεν χρειάζεται να γίνουν αιτήσεις από τις μητέρες.

Στο ποσό προστέθηκαν 400 ευρώ για το πρώτο παιδί, στο δεύτερο 300 ευρώ και για τα δίδυμα η δικαιούχος παίρνει διπλό ή τριπλό ποσό.

«Είναι ενίσχυση στα πρώτα έξοδα. Οι νονοί και οι νονές ξέρουν πόσο σημαντικά είναι τα έξοδα που έχουν οι γονείς», τόνισε.

Στο ερώτημα αν υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση του ποσού, η Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προγραμματισμός». Όπως σημείωσε η κυρία Ζαχαράκη, το επίδομα παιδιού θα δίνεται (μισό) με προπληρωμένη κάρτα και μισό κανονικά. «Δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή τη μεταρρύθμιση το επίδομα για τους αναπήρους και δεν συμπεριλαμβάνεται το επίδομα στέγασης. Αυτά, όμως, θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο», σημείωσε.

Όπως τόνισε η κυρία Ζαχαράκη όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα. Η ίδια στάθηκε στις παροχές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι μητέρες που θα μείνουν εκτός εργασίας θα έχουν μία ενίσχυση.

Σύμφωνα με την ίδια, «το μήνυμα που δίνει η κυβέρνηση είναι ότι στηρίζει την οικογένεια».

Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος γέννησης, λαμβάνεται υπόψιν πλέον ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας, όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του τέκνου και το ποσό καταβάλλεται ως εξής:

α) 2.400 ευρώ για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

β) 2.700 ευρώ για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

γ) 3.000 ευρώ για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και

δ) 3.500 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.

Μετά την έγκριση της σχετικής αίτησης το επίδομα γέννησης καταβάλλεται πλέον ως εξής:

α) δύο ισόποσες δόσεις των 1.200 ευρώ εκάστη για το πρώτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

β) δύο ισόποσες δόσεις των 1.350 ευρώ εκάστη για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο,

γ) δύο ισόποσες δόσεις των 1.500 ευρώ εκάστη για το τρίτο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο και

δ) δύο ισόποσες δόσεις των 1.750 ευρώ εκάστη για το τέταρτο και κάθε επόμενο, κατά σειρά γέννησης, εξαρτώμενο τέκνο.

Αναδρομική αύξηση του Επιδόματος Γέννησης

Η αναδρομική αύξηση του επιδόματος γέννησης, έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, καταβάλλεται στα πρόσωπα που κατέστησαν δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης από 1η.1.2023 και μετά δηλ. στα πρόσωπα εκείνα των οποίων τα τέκνα γεννήθηκαν από 1η.1.2023 και μετά και η αίτηση τους έχει εγκριθεί.

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης καταβάλλεται στους δικαιούχους χωρίς αυτοί να υποβάλλουν νέα αίτηση ή να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ως εξής:

α) στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται εφάπαξ τον μήνα Απρίλιο 2024,

β) στους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης.

Διαβάστε ακόμη:

Θεόδωρος Δουζόγλου: Mε νέα ομάδα το πλάνο ανάπτυξης στη φιλοξενία 5 αστέρων (pics)

Περιστέρης: Έχουμε προτάσεις για την Αττική οδό, προς το παρόν δεν εξετάζουμε την είσοδο τρίτων

Σαράντης: Μπαίνει στην αγορά της Σ. Αραβίας – Με ρυθμό 32% η ανάπτυξη των εξαγωγών (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ