Έτοιμη να εισέλθει στην αγορά της Σ. Αραβίας είναι η Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ, επεκτείνοντας ακόμα περισσότερο το εξαγωγικό αποτύπωμα της με βάση το πενταετές πλάνο ανάπτυξης που εκπόνησε η νέα διοίκηση.

Όπως έλεγε στο newmoney ο αναπλ. Διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Μπούρας, η εταιρεία είναι πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με γνωστή αλυσίδα της χώρας για τη διάθεση προϊόντων προσωπικής φροντίδας με «αιχμή» τα αντηλιακά. Το γεγονός αναμένεται να ενισχύσει τη δυναμική της εξωστρέφειας που παρουσιάζει ο Όμιλος.

Μάλιστα, στο α’ τρίμηνο της χρονιάς, η εισηγμένη, που από πέρυσι διευρύνει το ‘άνοιγμά’ της σε χώρες της ΝΑ Ασίας και την Αυστραλία, είδε τις εξαγωγές της να αυξάνονται 32%. Κάτι που αποτυπώθηκε και στα αποτελέσματα α’ τριμήνου, που γνωστοποίησε η εισηγμένη σήμερα το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο ΧΑ.

Μάλιστα, χθες κατά την ετήσια τακτική ΓΣ των μετόχων, ο κ. Μπούρας και ο οικονομικός διευθυντής της Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ, κ. Χρήστος Βάρσος, διαβεβαίωναν πως οι οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου τους πρώτους μήνες της χρονιάς καταδεικνύουν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης του φιλόδοξου πενταετούς πλάνου οργανικής ανάπτυξης που παρουσίασε προ μηνός.

Το τελευταίο εστιάζει σε διπλασιασμό της κερδοφορίας μέσω οργανικής ανάπτυξης και ενίσχυσης των περιθωρίων κέρδους, με τη δέσμευση το 38% των κερδών να διανέμεται στους μετόχους υπό τη μορφή μερίσματος. Με βάση αυτό, για φέτος ως στόχος των καθαρών πωλήσεων έχουν προσδιοριστεί τα 595,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 23,5% απ’ το 2023) και των EBITDA τα 80,2 εκατ. ευρώ (με βελτίωση του περιθωρίου στο 13,5%), έναντι των 61,2 εκατ. ευρώ (με περιθώριο 12,8%) το 2023.

Τελικός στόχος, με βάση το πενταετές πλάνο, είναι αποκλειστικά μέσω οργανικής ανάπτυξης ο Όμιλος να εμφανίσει στη χρήση 2028 καθαρές πωλήσεις 737,4 εκατ. ευρώ και EBITDA 120,2 εκατ. ευρώ (με περιθώριο 16,3%).

Ισχυρό πλάνο εξαγορών

Ωστόσο, χθες κατά τη διάρκεια της ΓΣ, διεφάνη ξεκάθαρα ότι η οργανική ανάπτυξη μπορεί να εμφανίζεται ως προτεραιότητα της διοίκησης, εν τούτοις η διοίκηση συγκροτεί ένα ισχυρό πλάνο εξαγορών για την πενταετία, που θα μπορεί να ενισχύσει με τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ τα EBITDA του Ομίλου.

Κάτι που αποκαλύφθηκε στο πλάνο κινήτρων που ενέκριναν χθες οι μέτοχοι για τη διοικητική ομάδα της εταιρείας, και πιο συγκεκριμένα τον αναπλ. Διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιάννη Μπούρα, τον Οικονομικό Διευθυντή κ. Χρήστο Βάρσο, τον Διευθυντή Εφοδιαστικής Αλυσίδας κ. Νίκο Μπαζίγο, τον Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Ευάγγελο Σιαρλή, και τον Διευθυντή Marketing κ. Λάκη Βασιλειάδη (όλοι τους στην κεντρ. φωτ. από αριστερά).

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πλάνο, για να μοιραστούν όλοι οι παραπάνω το 100% των περίπου 7 εκατ. ευρώ που προβλέπει το πλάνο κινήτρων, θα πρέπει να επιτύχουν στη χρήση του 2028 όχι μόνο τον στόχο της οργανικής ανάπτυξης, δηλαδή τα 120 εκατ. EBITDA, αλλά συνολικά 150 εκατ. ευρώ EBITDA. Κάτι που όπως εξηγούσε στο newmoney μετά το πέρας της ΓΣ η διοίκηση της εισηγμένης, ουσιαστικά περιλαμβάνει εξαγορές που μπορούν να γίνουν μέσα στο διάστημα των πέντε ετών.

«Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που συζητάμε αυτήν τη στιγμή, ωστόσο γενικά υπάρχει ένα ‘μενού’ δυνητικών εξαγορών που θα μπορούσαν να γίνουν, καθώς η αλήθεια είναι πως υπάρχει αρκετή δραστηριότητα στον χώρο», διευκρίνισε ο κ. Μπούρας. Σημειωτέον πως το πενταετές πλάνο κινήτρων που ενέκρινε χθες η ΓΣ περιλαμβάνει πέντε συγκεκριμένες προβλέψεις – στόχους, πάνω στους οποίους θα κριθεί και το μπόνους που θα λάβουν σε πέντε χρόνια τα πέντε στελέχη της διοικητικής ομάδας, όπως φαίνεται αναλυτικά στον παραπάνω πίνακα.

Στην περίπτωση που επιτευχθεί ο στόχος των 120 εκατ. ευρώ EBITDA στη χρήση του 2028, τότε το 2029 τα στελέχη θα λάβουν το 50% της επιβράβευσης. Εάν πάλι καταρρίψουν κάθε πρόβλεψη και φθάσουν τα 180 εκατ. ευρώ, τότε θα μπορούν να λάβουν συνολικά 10,5 εκατ. ευρώ ή 150% του βασικού στόχου!

Διαβάστε ακόμη:

Περιστέρης: Έχουμε προτάσεις για την Αττική οδό, προς το παρόν δεν εξετάζουμε την είσοδο τρίτων

Κάρτες – POS: Ποιοι και πόσο ωφελούνται από τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών

Θεόδωρος Δουζόγλου: Mε νέα ομάδα το πλάνο ανάπτυξης στη φιλοξενία 5 αστέρων (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ