Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης αλλά και η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με στόχο να περιοριστεί ο αρνητικός αντίκτυπος από τις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2021/2022.

Όπως εκτιμούν φορείς της αγοράς, το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατεθεί κατά 20% υψηλότερα από πέρυσι, ενώ το φυσικό αέριο θα ακριβύνει ακόμη περισσότερο, κατά 50%, βάζοντας «φωτιά» σ τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με τιμή 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 1,10 στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Στα νησιά η πρόβλεψη είναι για μια τιμή γύρω στα 1,20 ευρώ.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά τον χειμώνα, καθώς τα αποθέματα πλέον είναι υπερβολικά χαμηλά και η νέα τροφοδοσία πολύ περιορισμένη.

Σε αυτό το κλίμα, που προοιωνίζεται έναν δύσκολο χειμώνα για τα νοικοκυριά, στο οικονομικό επιτελείο σταθμίζουν τα δεδομένα και εξετάζουν την εγγραφή στον κρατικό προϋπολογισμό μεγαλύτερου κονδυλίου για την επιδότηση θέρμανσης συγκριτικά με πέρυσι, που διατέθηκαν περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιοι παίρνουν το επίδομα θέρμανσης

Στη συνέχεια πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.
Το επίδομα που θα προκύψει μετά τον υπολογισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ αλλά ούτε και να υπερβαίνει τα 650 ευρώ.

Τα κριτήρια

Πέρυσι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν άλλαξαν. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

Εγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Ποιοι δεν δικαιούνται το επίδομα

Δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος φιλοξενούμενοι, όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από 2 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι δικαιούχοι ως προς τις προθεσμίες υποβολής των αναγκαίων τιμολογίων.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΛΣΤΑΤ- Πληθωρισμός: Αυξήσεις τιμών – σοκ τον Αύγουστο σε καύσιμα και βασικά τρόφιμα

Amazon: Λανσάρει τη δική της σειρά τηλεοράσεων – Aπό $370 η τιμή τους

Γιάννης Στουρνάρας: Η ΕΚΤ δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα