Οικονομία

Eπίδομα θέρμανσης: Αλλαγές στα κριτήρια – Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι (vid)

  • newsroom


Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στην Αθήνα θα κυμανθεί από 1,05 και στα νησιά πάνω από 1,20

Αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση των δικαιούχων και η αύξηση του ύψους του επιδόματος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των ανατιμήσεων στα καύσιμα. Ειδικότερα, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης κατά 20% και το το συνολικό επίδομα θέρμανσης ανέρχεται πλέον στα 100 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης στην Αθήνα θα κυμανθεί από 1,05 και στα νησιά πάνω από 1,20. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης χορηγείται και σε όσους κάνουν χρήση φυσικού αερίου με βάση τα 220 ευρώ.

Σύμφωνα ωστόσο, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 70 έως και 650 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή στην οποία κατοικεί ο δικαιούχος και την οικογενειακή του κατάσταση. Μάλιστα, από πέρυσι το επίδομα χορηγείται όχι μόνο σε όσους χρησιμοποιούν για να ζεσταθούν πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και στα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Τα κριτήρια

Πέρυσι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν άλλαξαν. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.
β) Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες οι οποίες κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Διαβάστε ακόμη:

Σκρέκας: Οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος αφορούν όλους τους καταναλωτές

Bloomberg: Η Alpha Bank εκδίδει senior preferred ομόλογο 500 εκατ. ευρώ 

Νέες προσλήψεις μονίμων σε ΤτΕ και ΔΕΗ – Οι ειδικότητες και τα δικαιολογητικά