Οικονομία

Eπίδομα θέρμανσης: Πότε ξεκινά η πληρωμή – Οι δικαιούχοι θα λάβουν χρήματα σε 2 δόσεις (vid)

  • newsroom


Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις - Ποιοι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης

Πριν τις εορτές των Χριστουγέννων αναμένεται να καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος από το επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με τις πληρωμές να γίνονται και πάλι σε δύο δόσεις. Φέτος, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει την καταβολή του μεγαλύτερου μέρους του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους νωρίτερα συγκριτικά με άλλες χρονιές ακόμα και εντός Δεκεμβρίου. Το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι κυμαίνεται από 100 έως και 750 ευρώ.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι, εκτιμάται ότι θα ανοίξει μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το ύψος διαμορφώνεται στο 1,15€ το λίτρο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και άνω του 1,25  για ορεινές περιοχές και νησιωτική Ελλάδα κάτι που κάνει αρκετούς καταναλωτές να τηρούν στάση αναμονής.

Το επίδομα θέρμανσης, που φέτος θα δοθεί για πρώτη φορά και σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, είναι αυξημένο έως και 68% (οικογένεια με τρία παιδιά), ενώ έχουν αλλάξει αρκετές παράμετροι, όπως το ύψος του ποσού του διανέμεται το οποίο διπλασιάστηκε και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία αυξήθηκαν.

Ποιοι οι δικαιούχοι

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο. Δικαιούχοι είναι επίσης όσοι για να ζεσταθούν χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ), υπό την προϋπόθεση ότι η κύρια κατοικία τους βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων.

Αναλυτικά ποιοι θα λάβουν επίδομα θέρμανσης:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.

Έτσι, το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

  • 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο
  • 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα
  • 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα

Διεύρυνση κριτηρίων

Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:

  • Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
  • Σε περίπτωση οικογένειας, το εισοδηματικό όριο ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:

1. Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
2. Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

-Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

  • Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
  • Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο πόλεμος των λιμανιών: Η Βαλένθια βάζει πλώρη να ξεπεράσει τον Πειραιά

Στην Ελλάδα η Starlink του Έλον Μασκ: Ξεκινά έως το τέλος του μήνα

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν παρουσιάζετε τα πραγματικά δεδομένα για την πανδημία (vid)