Μία σειρά από αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος», που προωθεί η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων νέες ρυθμίσεις αλλά και διαδικασίες έρχονται και για τις επικουρικές συντάξεις.

Με βάση τη νομοθεσία του 2015-2016 οι επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται, κατά ένα μέρος τους, με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις ασφαλισμένων οι εισφορές αυτές ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν θεωρητικά σε πάρα πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις (ακόμα και 15.000 ευρώ το μήνα ή και παραπάνω).

Με το πλαφόν περιορίζεται το ανώτατο ύψος των επικουρικών συντάξεων σε αυτό, που αντιστοιχεί στις νόμιμες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στους ασφαλισμένους κατά τον καιρό που κατέβαλαν τις εισφορές.

Συγκεκριμένα θεσπίζεται το πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις, ίσο με το 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης (1.382,40 ευρώ/μήνα).

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η επιβολή πλαφόν (που εφαρμόζεται στις κύριες συντάξεις, αλλά όχι στις επικουρικές) σε αυτές τις προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις καθίσταται επιβεβλημένη για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων. Παράλληλα, ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα ανάμεσα σε όλους τους συνταξιούχους σε σχέση με το θεμιτό ύψος  των επικουρικών συντάξεων και το τι πράγματι είναι εισφορές.

Η ρύθμιση αυτή  αφορά  περιπτώσεις  βενζινοπωλών, συμβολαιογράφων και αρτοποιών. Κάποιοι από αυτούς διεκδικούν συντάξεις πάνω και από 15.000 ευρώ τον μήνα όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου. Ο ΕΦΚΑ δεν έχει δώσει τις συγκεκριμένες συντάξεις από το 2016.

Για την ταχύτερη έκδοση των επικουρικών συντάξεων, στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας είναι η δυνατότητα έκδοσής τους από τους πιστοποιημένους λογιστές  και δικηγόρους, οι οποίοι ήδη απασχολούνται με την έκδοση κύριων συντάξεων ενώ με την έκδοση των επικουρικών αναμένεται να ασχοληθούν τριπλάσιοι εισηγητές του ΕΦΚΑ.

Διαβάστε ακόμα:

Στο 11,1% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Νέο ρεκόρ 9,1% για την Ευρωζώνη

Τα φασκελοκουκουλώματα της ΕΥΠ, το πατίνι του Τζώρτζη, ο Σωκράτης, η Σοφία και η Λουκία…

Ρεύμα: Τι θα ισχύει από αύριο στα τιμολόγια λιανικής